latinica  ћирилица
20/12/2023 |  17:31 ⇒ 20:53 | Autor: RTRS

Hotić: Liječenje matičnim ćelijama najčešće se primjenjuje kod hematoloških malignih oboljenja (VIDEO)

Liječenje matičnim ćelijama veoma je zastupljeno u hematologiji, ali postoje i neke druge indikacije kada nije riječ samo o hematološkim pacijentima.
"S ljubavlju hrabrim srcima" - Foto: RTRS
"S ljubavlju hrabrim srcima"Foto: RTRS

Veliki broj pacijenata iz Srpske ima potrebu da se liječi na ovaj način.

To je razlog da ove godine prihod od humanitarne akcije pod pokroviteljstvom predsjednika Srpske Milorada Dodika "S ljubavlju hrabrim srcima" bude namijenjen za uspostavljanje Registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija i osnivanje Laboratorije za HLA tipizaciju tkiva u Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske.

Ljudski organizmi različitih podneblja imaju svoje karakteristike tako da je veća vjerovatnoća da postoji podudarnost matičnih ćelija kada su davalac i primalac iz jedne zemlje i zato je važno da postoji nacionalni registar davalaca matičnih ćelija. Određivanje tipova matičnih ćelija vrši se određenim laboratorijskim analizama, odnosno radi se HLA tipizacija tkiva. Uspostavljanjem laboratorije za HLA tipizaciju tkiva građanima Republike Srpske biće omogućeno da se prijave za dobrovoljno davalaštvo.

Kako ističe dr Sandra Hotić, predsjednica Udruženja hematologa Republike Srpske, liječenje matičnim ćelijama najčešće se primjenjuje kod hematoloških malignih oboljenja, ali se primjenjuje i u drugim granama medicine tako da je važnost registra davalaca i osnivanje ove laboratorije od izuzetnog značaja za Srpsku.

Pozivom na broj 1411 do 31. decembra i svaki stanovnik Republike Srpske može dati svoj doprinos akciji "S ljubavlju hrabrim srcima".