latinica  ћирилица
25/12/2023 |  18:57 ⇒ 26/12/2023 | 06:59 | Autor: RTRS

Uspostavljanje registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija - jedina nada za oboljele (VIDEO)

Mnogim pacijentima iz Republike Srpske potrebno je liječenje matičnim ćelijama. To je i razlog da je ove godine prihod humanitarne akcije pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika " S ljubavlju hrabrim srcima" namijenjen uspostavljanju Registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija i osnivanje Laboratorije za HLA tipizaciju tkiva u Zavodu za transfuzijsku medicinu.
"S ljubavlju hrabrim srcima" - Foto: RTRS
"S ljubavlju hrabrim srcima"Foto: RTRS

Јedina nada za oboljele od akutnih leukemija, ali i drugih bolesti su matične ćelije. Ako nema podudarnog srodnika kao davaoca tada je spas Registar davalaca matičnih ćelija. Mladen Perić iz Beograda nije mogao naći podudarnog davaoca u Srbiji, ali mu je nađen u Istanbulu, čiji registar ima oko milion davalaca. Taj broj govori koliko je važno da se uspostavi Registar i u Republici Srpskoj.

- Uz Registar je takođe važna i Laboratorija HLA tipizacije tkiva koja ne samo da pomaže u registraciji davalaca matičnih ćelija, već je značajna i u liječenju i otkrivanju drugih bolesti - ističe Perić.

Akcijom "S ljubavlju hrabrim srcima" pod pokroviteljstvom predsjednika Milorada Dodika prikupiće se sredstva upravo za Registar davalaca matičnih ćelija i laboratoriju za HLA tipizaciju tkiva u Srpskoj. Ovoj humanitarnoj akciji pridružile su se brojne institucije, privrednici i poznate ličnosti koje apeluju da svoj doprinos damo pozivom na broj 1411 do kraja mjeseca.

Mnogi od njih biće prisutni i na tradicionalnoj donatorskoj večeri i humanitarnom koncertu 28. decembra.