latinica  ћирилица
10/01/2024 |  14:30 ⇒ 14:30 | Autor: RTRS

Srpska - garant slobode, stabilnosti i budućnosti

U Palama je danas, u okviru obilježavanja 9. januara - Dana Republike, održana svečana akademija na kojoj su evocirane uspomene na period njenog nastanka, institucionalnog stasavanja i junačke borbe srpskog naroda za svoju slobodu i državu koja slavi 32. rođendan.
Pale - Dan Republike i svečana akademija - Foto: SRNA
Pale - Dan Republike i svečana akademijaFoto: SRNA

Bivši predsjednik Narodne skupštine Dragan Kalinić rekao je nakon svečane akademije da je potrebno stati uz aktuelno rukovodstvo Republike Srpske, koju predvodi predsjednik Milorad Dodik, koji se junački i lavovski bori za očuvanje institucija Srpske, za njenu samostalnost.

- Mi smo već bili formirana država prije rata, u ratu smo je odbranili, ali i razvijali. Sve bitne institucije - zakonodavne, izvršne pravosudne i ostale u Republici Srpskoj su funkcionisale i tokom rata - naglasio je Kalinić, koji je bio i poslanik u Skupštini srpskog naroda u BiH.

Kalinić je rekao da je jedina želja Srba bila da budu svoji na svome, da čuvaju svoja ognjišta, svoju Republiku i grobove svojih predaka.

On je naglasio da je Republika Srpska garant srpske slobode, ravnopravnosti, stabilnosti i budućnosti.

Kalinić je rekao da Republika Srpska ima još mnogo toga da učini za dobrobit svojih građana, te naveo da je sve što je do sada urađeno ogroman poduhvat u gotovo nemogućim političkim, ekonomskim i finansijskim uslovima.

Svečanoj akademiji prisustvovali su porodice poginulih boraca, izaslanik predsjednika Republike Srpske Uroš Bjelica, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao i rukovodstvo opštine Pale i grada Istočno Sarajevo.

Prisustvovali su i predstavnici paljanske Boračke organizacije, Udruženja "Bijeli vukovi", Crvenog krsta Pale, SUBNOR-a, te predstavnici javnog i političkog života grada Istočno Sarajevo.

U programu su nastupili Muzički ansambl Pale, glumice iz Studentskog pozorišta Pale Tanja Kenjić i Svjetlana Cicović, kao i učenik Srednjoškolskog centra Pale Kristina Lopatić.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.