latinica  ћирилица
30/04/2024 |  19:32 | Autor: Agencije

Turska izručuje ubicu Vanje Gorčevske

Turske vlasti odobrile su ekstradiciju Ljupča Palevskog Palča, koji je osumnjičen za dvostruko ubistvo Vanje Gorčevske i Panča Žežovskog.
Turska policija (foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN - arhiva) -
Turska policija (foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN - arhiva)

Potvrda da je ekstradicija odobrena danas je dostavljena nadležnima u Skoplju. 

Ljupčo Palevski, prvoosumnjičeni za kidnapovanje i ubistvo Vanje Gorčevske (14) i Panča Žežovskog (74) , uhapšen je 5. decembra u gradu Balikesir u Turskoj po međunarodnoj potjernici, a 11. decembra mu je određen ekstradicioni pritvor.

Јavno tužilaštvo Sjeverne Makedonije je saopštilo da je za "lice osumnjičeno za dva krivična djela otmice, kao i dva ubistva na svirep način" po prijedlogu Osnovnog javnog tužilaštva Skoplje "već određena mjera pritvora; odmah po njegovoj ekstradiciji".

Turske sudske vlasti su Palevskog 29. decembra stavile u pritvor u Zatvorenoj kaznenoj popravnoj ustanovi Balikesir radi ekstradicije Sjevernoj Makedoniji, u skladu sa članom 16. Evropske konvencije o ekstradiciji zločinaca.

Za saučesništvo u dvostrukoj otmicu i ubistvu na svirep način su osumnjičeni Velibor Manev, Vlatko Kešišov i Bore Videvski, koji su u pritvoru u Skoplju, dok je Vanjin otac, Aleksandar Gorčevski, osumnjičen da je pomagao u otmici njegove kćerke.

Tijela maloljetne Skopljanke Vanje i frizera Panča iz Velesa, čiji je nestanak prijavljen 27, odnosno, 24. novembra, nađena su 3. decembra.