latinica  ћирилица
30/04/2024 |  21:08 ⇒ 21:09 | Autor: SRNA

Zbog Tita se istražuje nabavka uniformi za federalne specijalce

Tužilaštvo BiH istražuje nabavku opreme za Specijalnu jedinicu Federalne uprave policije, rečeno je u ovoj pravosudnoj instituciji nakon navoda da je vođa narko-kartela Edin Gačanin Tito donirao tu opremu.
Federalna uprava policije - Foto: RTRS
Federalna uprava policijeFoto: RTRS

Na pitanje Srne da li je među onima koji su zadužili opremu i bivši direktor FUP-a Dragan Lukač, iz Tužilaštva BiH su odgovorili da Lukač u ovom trenutku nije u fokusu istrage.

U internim aktima FUP-a proslijeđenim Tužilaštvu BiH na osnovu koji je započela akcija "Blek taj dva" navodi se da je Gačanin donirao opremu Specijalnoj jedinici, a da je Lukač među onima koji su zadužili opremu, prenijeli su ranije federalni mediji.

Kako je utvrdila interna istraga FUP-a, riječ je o 75 kompleta taktičke opreme, te pet "alfa" jakni, čija je ukupna vrijednost 81.700 dolara.

U izvještaju se navodi da je na osnovu podataka iz tabele zaduženja, odnosno izjave komandanta Specijalne policijske jedinice, evidentno da su određene uniforme, odnosno dijelovi opreme dijeljeni po osnovu "poklona".

Avaz prenosi da Tužilaštvo BiH tvrdi da je pet specijalaca FUP-a čuvalo 2016. godine Gačanina u Sarajevu, gdje ga je ugostio biznismen Gordan Memija koji je obuhvaćen istragom i određene su mu mjere zabrane.

U akciji "Blek taj dva" 22. aprila uhapšena su 23 lica osumnjičena za organizovani kriminal, trgovinu drogom, pranje novca i druga krivična djela, među kojima su i šef specijalne policije Federalne uprave policije (FUP) Mustafa Selmanović, vršilac dužnosti direktora FUP-a Vahidin Munjić, nekoliko specijalaca ili bivših pripadnika FUP-a i sarajevski biznismen Gordan Memija.

Od 18 lica za koje je zatražen pritvor u zatvoru u Vojkovićima se našlo samo troje.