latinica  ћирилица
30/04/2024 |  23:43 ⇒ 23:44 | Autor: SRNA

Vud: Iskoristiti šansu za evropsku budućnost

Zamjenik ambasadora SAD u UN Robert Vud rekao je u obraćanju Savjetu bezbjednosti da Amerika ohrabruje sve nivoe vlasti u BiH da rade zajedno i iskoriste šansu dobijenu odlukom EU da pokrene pristupne pregovore sa BiH.
Robert Vud  (Foto:YouTube/Screenshot) -
Robert Vud (Foto:YouTube/Screenshot)

Vud je sugerisao da svi lideri treba da rade na reformama za mnogo demokratskiju i napredniju budućnost BiH, što će omogućiti brže "evroatlantske integracije".

- Amerika će nastaviti da zastupa bezbjednu, demokratsku i naprednu budućnost koju građani zaslužuju i koja je čvrstvo povezana sa evroatlantskom zajednicom - rekao je Vud.

Vud je rekao da je u "Srebrenici bio genocid", što je potvrđeno presudama Haškog tribunala.

On je naveo da podržava nametnute izmjene Krivičnog zakonika BiH kojim je zabranjno negiranje genocida.

Vud je naveo da nastavak postupaka određenih političkih lidera, uključujući predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji negiraju "genocid", izaziva veliku zabrinutost.

On je kritkovao Rusije na čiju inicijativu je sazvana sjednica, ocijenivši da je to pokušaj da se iskoristi ovo tijelo UN da se naglasi "retorika samo jedne strane".

Vud je naveo da Savjet bezbjednosti treba da unapređuje međunarodni mir i bezbjednost, ali da Rusija koristi ovo tijelo da ih narušava radi svojih interesa.

Predstavnici Rusije zakazali su vanrednu sjednicu Savjeta bezbjednosti kako bi upozorili da je BiH na ivici oružanog sukoba, ali i zbog toga što je ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija bez saglasnosti pokrenuo priču o rezoluciji o Srebrenici.