latinica  ћирилица
02/05/2024 |  16:16 ⇒ 22:35 | Autor: RTRS

Patrijarh Porfirije na Veliki četvrtak bogoslužio u crkvi Ružici

Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije služio je danas, na Veliki četvrtak, svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Rođenja Presvete Bogorodice - crkvi Ružici na Kalemegdanu.
Patrijarh Porfirije na Veliki četvrtak bogoslužio u crkvi Ružici (foto: spc.rs) -
Patrijarh Porfirije na Veliki četvrtak bogoslužio u crkvi Ružici (foto: spc.rs)

Po završetku svete Liturgije, patrijarh Porfirije se obratio vjernom narodu i tom prilikom pojasnio suštinu i poruku današnjeg praznika.

- Danas, na Veliki četvrtak, Gospod najpre pokazuje da je smirenje najbolji put, ili bolje reći, jedini ispravni put, jedini ispravni način postojanja. Smirenje je put koji nas vodi u tajnu Carstva Nebeskog i smirenje je uvijek i isključivo samo izraz velike ljubavi - rekao je patrijarh i podsjetio da se na današnji dan desio događaj koji je neizmerno važan za Crkvu koju razumijemo kao Tijelo Hristovo, a to je Tajna Večera.  Gospod je rekao da izvan svete Liturgije nema punoće života, nema mogućnosti spoznaje punoće i ljepote Carstva Božjeg i vječnosti. Zato sve treba da ima svoje izvorište i svoj uvir u svetoj Liturgiji - rekao je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je takođe podsjetio na primjer koji nam je Hristos dao u Getsimanskom vrtu, pokazujući tako punoću svoje ljudske prirode, kao i njenu slabost i strah od stradanja i smrti, ali ujedno dajući i nama primjer da uvijek treba da prihvatamo volju Božju u svom životu, tj. da svaku svoju molitvu završavamo riječima: "Gospode, neka bude volja tvoja!".