latinica  ћирилица
15/12/2023 |  18:11 ⇒ 19/12/2023 | 12:41 | Autor: RTRS

"S ljubavlju hrabrim srcima" - uspostaviti registar davalaca matičnih ćelija (VIDEO)

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, četrnaesti put, organizuje se akcija "S ljubavlju hrabrim srcima". Donatorsko veče biće održano 28. decembra, a sav prihod namijenjen je za uspostavljanje registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija i osnivanje laboratorije za HLA tipizaciju tkiva pri Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske.
"S ljubavlju hrabrim srcima" - Foto: RTRS
"S ljubavlju hrabrim srcima"Foto: RTRS

Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze u Srbiji postoji od 2005. godine, i broj upisanih je oko 13.000, ali u procesu donora i donacija matićnih ćelija postoje posebne zakonske regulative koje ograničavaju proces unutar države.

Tako da je ovogodišnja akcija "S ljubavlju hrabrim srcima" prvi korak da se i u Srpskoj uspostavi registar i osnuje laboratorija za HLA tipizaciju tkiva.

Osnivanjem laboratorije pri Zavodu za transfuzijsku medicinu i uspostavljanjem registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija, građanima Republike Srpske koji su oboljeli od bolesti kao što su leukemija, aplastična anemija, imune deficijencije, urođeni poremećaji metabolizma i druge, biće omogućeno da se, pretraživanjem baza vlastitog i svjetskog registra, pronađu nesrodni davaoci koji bi bili podudarni sa primaocem.

Ovakav postupak liječenja u svijetu se svakodnevno dešava jer matične ćelije bukvalno su nekome život.

U okviru akcije, u periodu od 15. do 31. decembra 2023. godine, biće aktivan i M:tel humanitarni broj 1411.

Pozivom će građani moći da podrže akciju sa 1 KM i na taj način daju svoj doprinos.