latinica  ћирилица
18/12/2023 |  18:12 ⇒ 20/12/2023 | 12:06 | Autor: RTRS

U Registru davalaca matičnih ćelija Srbije više od 18.000 donora; Kako se vrši HLA tipizaciju tkiva? (VIDEO)

Ove godine 14. put predsjednik Republike Srpske pokrovitelj je akcije "S ljubavlju hrabrim srcima". Prikupljena sredstva namijenjena su za uspostavljanje registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija i osnivanje laboratorije za HLA tipizaciju tkiva u Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske. Ovakva specijalizovana laboratorija kao i Registar davalaca u Srbiji postoji od 2005. godine.
Laboratorija - Foto: RTRS
LaboratorijaFoto: RTRS

U Registru davalaca matičnih ćelija Srbije upisano je više od 18.000 donora koji su spremni da svojim matičnim ćelijama nekome spase život.

Da bi se utvrdila podudarnost, njihova krv je, prilikom registracije, analizirana posebnim procedurama u Laboratoriji za HLA tipizaciju tkiva Instituta za transfuziologiju Srbije.

Podaci koji se dobiju u laboratoriji unose se u registar i čuvaju do potražnje. Proces izdvajanja matičnih ćelija kreće nakon što se obave dodatne analize donora iz registra i obave testovi podudarnosti davaoca i primaoca.

Osnivanjem laboratorije pri Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, kap i uspostavljanjem registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija, građanima Republike Srpske koji su oboljeli od leukemije, aplastične anemije ili imaju urođeni poremećaj metabolizma, biće omogućeno da, pretraživanjem baza domaćeg i svjetskog registra, pronađu nesrodne davaoce koji su jedini način izlječenja.

I vi možete dati svoj doprinos akciji "S ljubavlju hrabrim srcima"- do 31. decembra, pozivom na broj 1411.