latinica  ћирилица
22/12/2023 |  17:37 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

"S ljubavlju hrabrim srcima": Humanost je bespovratna i bezuslovna (VIDEO)

Zahvaljujući humanitarnoj akciji "S ljubavlju hrabrim srcima" koja se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, biće uspostavljen Registar dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija i osnivanje Laboratorije za HLA tipizaciju tkiva u Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske.
"S ljubavlju hrabrim srcima" - Foto: Ustupljena fotografija
"S ljubavlju hrabrim srcima"Foto: Ustupljena fotografija

Јedan od svijetlih primjera donorstva je mladi beogradski ljekar Vidoje Krsmanović koji je dao trombocite više od 60 puta i na taj način pomogao pacijentima koji su se nalazili na tankoj liniji između života i smrti. Krsmanović poziva sve donore da podrže akciju "S ljubavlju hrabrim srcima".

Doktor Krsmanović podržao je osnivanje Registra matičnih ćelija u Republici Srpskoj.

- Podržavam tu divnu akciju zato što je to ogroman iskorak u liječenju maligniteta na teritoriji Srpske. Pozivam organizatore te akcije da nam se obrate radi eventulane pomoći i saradnje jer je, prije svega, imperativ da sutra svako dobije donora i da nikome ne nedostaje ništa što je neophodno za liječenje - rekao je Krsmanović.

Ovaj najčasniji Hipokratov sljedbenik pozvao je i sve građane iz Republike Srpske koji imaju hematološke malignitete da se obrate Udruženju "Leuka" jer tamo mogu da dobiju savjete i pomoć.

Krsmanović kaže da je humanost bespovratna i bezuslovna, a pomagati nekom u borbi za život, za njega, je najljepši osjećaj na svijetu.

Od hematoloških maligniteta može oboljeti bilo ko - malo dijete, stara osoba i svi između, bez obzira na pol, zanimanje, nacionalnu i vjersku pripadnost.



Građani ne bi trebalo da imaju predrasude i svi koju mogu trebaju da se prijave za donorstvo krvi ili tkiva. Neophodno je promijeniti svijest nekih ljudi i upoznati ih da to nije opasno i štetno i da su zloupotrebe nemoguće zato što se vrši kontrola na više različitih nivoa.