latinica  ћирилица
24/12/2023 |  18:59 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

Podržati osnivanje registra davalaca matičnih ćelija (VIDEO)

Pacijentima kojima život znači transplantacija matičnih ćelija važnu ulogu igraju i drugi derivati krvi, ali i savjeti iz ličnih iskustava onih koji su dobili bitku sa leukemijom.
Darivanje krvi - Foto: SRNA
Darivanje krviFoto: SRNA

Upravo iz tih razloga prije nekoliko godina u Beogradu je osnovano Udruženje pacijenata za pomoć oboljelim od akutnih leukemija Leuka.

Registar davalaca matičnih ćelija u Srbiji postoji od 2005. godine, 2012. uključen je u svjetski registar i od tada do danas ima više od 18.000 potencijalnih davalaca.

To je samo petina broja koji bi bio minimum za jednu zemlju, kaže Predrag Slijepčević koji je i sam četiri puta pobijedio leukemiju, osnovao Udruženje Leuka i pokrenuo akciju upisa u registar u Srbiji, zahvaljujući kojoj se broj davalaca značajno povećao.

Udruženje Leuka podržava humanitarnu akciju za uspostavljanje registra davalaca matičnih ćelija pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, ističući da posao tek slijedi, a to je sam upis.

Pozivom na broj 1411 građani Republike Srpske mogu donirati jednu KM i tako dati svoj doprinos ovogodišnjoj akciji "S ljubavlju hrabrim srcima" za uspostavljanje registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija i osnivanje laboratorije za HLA tipizaciju tkiva pri Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske.

Opširnije u videu: