latinica  ћирилица
26/12/2023 |  08:33 ⇒ 11:39 | Autor: RTRS

Osnivanje laboratorije za HLA tipizaciju tkiva značajno za cijeli zdravstveni sistem Srpske (VIDEO)

Јoš dva dana nas dijele od Donatorske večeri "S ljubavlju hrabrim srcima". Novac putem broja 1411 za osnivanje registra matičnih ćelija za liječenje hematoonkoloških bolesnika možemo poklanjati do kraja godine.
"S ljubavlju hrabrim srcima" - Foto: Ustupljena fotografija
"S ljubavlju hrabrim srcima"Foto: Ustupljena fotografija

Šef Odjeljenja dječije hematoonkologije na Klinici za dječije bolesti UKC-a Republike Srpske Јelica Predojević Samardžić istakla je u našem Јutarnjem programu da je osnivanje laboratorije za HLA tipizaciju tkiva značajno za cijeli zdravstveni sistem Republike Srpske.

- To je karika koja nedosta je i u dijagnostičkim metodama u našem zdravstvenom sistemu. Otkrivaćemo i potencijalne dodnore i Srpska će moći formirati registar - istakla je Predojević Samardžić.

Ističe da je to značajno u liječenju bolesti koštane srži.

- Značajno je i u otkrivanju mnogih drugih oboljenja i šira je upotreba - izjavila je ona.

Ddoala je da će laboratorija morati proći i kroz proces međunarodne sertifiakcije.

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Sonja Davidović rekla je u našem Јutarnjem programu da je akcija izuzetno značajna

- Akcija je svaki put naišla na veliki odjek u javnosti. Akcija predstavlja sinergiju građana i instituicija - dodala je ona.

Četrnaesto donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima" pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika biće održano u Banjaluci 28. decembra s ciljem prikupljanja sredstava za uspostavljanje registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija.

Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske iskazao je potrebu za uspostavljanjem registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija hematopoeze Republike Srpske, odnosno, osnivanje laboratorije za HLA tipizaciju tkiva pri Zavodu za transfuzijsku medicinu Srpske.

Osnivanjem laboratorije pri ovom zavodu, te uspostavljanjem registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija, građanima Srpske koji su oboljeli od bolesti koje ugrožavaju život kao što su leukemija, aplastična anemija, imune deficijencije, urođeni poremećaji metabolizma i druge, biće omogućeno da se pretraživanjem baza vlastitog i svjetskog registra pronađu nesrodni davaoci koji bi bili podudarni sa primaocem.

Pozivom na "M:tel" humanitarni broj 1411, koji će biti aktivan do kraja decembra, donira se jedna konvertibilna marka.

Za uplate donacija fizičkih i pravnih lica Ministarstvo finansija Republike Srpske otvorilo je kod Poštanske štedionice Banjaluka račun posebnih namjena 571-010-00002700-15, kao i devizni račun IBAN BA:395710070400006774 /partija: 0070400000067/.