latinica  ћирилица
27/12/2023 |  07:33 ⇒ 10:49 | Autor: RTRS

Blagojević: Uspostavljanje registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija od neprocjenjivog značaja (VIDEO)

Uspostavljanje registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija i laboratorije za HLA tipizaciju tkiva u Srpskoj je jako važno, rekla je u našem Јutarnjem programu Glorija Blagojević iz Instituta za transfuziju krvi u Beogradu i rukovodilac Registra davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije.
"S ljubavlju hrabrim srcima" - Foto: Ustupljena fotografija
"S ljubavlju hrabrim srcima"Foto: Ustupljena fotografija

- Zato što postoje bolesti, između ostalih, akutne leukemije i bolesti imunog sitema, koje se liječe samo dobroboljnim davanjem matičnih ćelija - istakla je Blagojević.

Rekla je da samo 30 odsto pacijenata ima podudarnost u svojoj porodici.

- I zato je registar od neprocjenjivog značaja - istakla je Blagojević.

Kaže da je teško naći dvije podudarne osobe.

- Zato je jako važno da što više građana sa istog podurčja bude u registru, jer su tako veće šanse - navela je Blagojević.

Četrnaesto donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima" pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika biće održano u Banjaluci 28. decembra s ciljem prikupljanja sredstava za uspostavljanje registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija.

Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske iskazao je potrebu za uspostavljanjem registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija hematopoeze Republike Srpske, odnosno, osnivanje laboratorije za HLA tipizaciju tkiva pri Zavodu za transfuzijsku medicinu Srpske.

Osnivanjem laboratorije pri ovom zavodu, te uspostavljanjem registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija, građanima Srpske koji su oboljeli od bolesti koje ugrožavaju život kao što su leukemija, aplastična anemija, imune deficijencije, urođeni poremećaji metabolizma i druge, biće omogućeno da se pretraživanjem baza vlastitog i svjetskog registra pronađu nesrodni davaoci koji bi bili podudarni sa primaocem.

Pozivom na "M:tel" humanitarni broj 1411, koji će biti aktivan do kraja decembra, donira se jedna konvertibilna marka.

Za uplate donacija fizičkih i pravnih lica Ministarstvo finansija Republike Srpske otvorilo je kod Poštanske štedionice Banjaluka račun posebnih namjena 571-010-00002700-15, kao i devizni račun IBAN BA:395710070400006774 /partija: 0070400000067/.

Donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima", pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, održaće se u četvrtak, 28. decembra, u Administrativnom centru Vlade Srpske, a istovremeno će na Trgu Republike Srpske, odnosno na platou, od 20 časova ispred RTRS-a, biti održan humanitarni koncert.