latinica  ћирилица
27/12/2023 |  18:14 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

"S ljubavlju hrabrim srcima" - pokažimo humanost i ovaj put (VIDEO)

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, ove godine, četrnaesti put, organizovana je akcija "S ljubavlju hrabrim srcima". Donatorsko veče biće održano sutra u Banjaluci, a na Trgu Republike Srpske, odnosno na platou ispred RTRS-a, od 20.00 časova biće održan humanitarni koncert na kojem će nastupiti muzičari iz Republike Srpke i Srbije.
"S ljubavlju hrabrim srcima" - Foto: Ustupljena fotografija
"S ljubavlju hrabrim srcima"Foto: Ustupljena fotografija

Sav prihod namijenjen je za uspostavljanje registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija i osnivanje laboratorije za HLA tipizaciju tkiva.

Sve je počelo 2010. godine kada je održano prvo donatorsko veče posvećeno djeci oboljeloj od malignih bolesti. Svake naredne godine ovo je bila humanitarna misija koja je pomogla djeci sa poteškoćama u razvoju, djeci oboljeloj od dijabetesa melitusa tipa 1, djeci sa autizmom, djeci sa rijetkim bolestima, djeci sa poteškoćama u kretanju, prikupnjena su i sredstva za izgradnju Roditeljske kuće, Centra za prevenciju razvojnih poteškoća "Za majku i dijete", a osnovan je i Fond solidarnosti koji omogućava liječenje u inostranstvu kada je potrebno.

Takođe prikupljena su sredstva i za osnivanje dnevnih centara u Trebinju i Banjaluci, za osnivanje banke humanog mlijeka, te su nabavljena vozila za 33 udruženja u okviru Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Republike Srpske.

Prikupljenim sredstvima prošlogodišnje akcije nabavljeni su savremeni transportni inkubatori za porodilišta u Srpskoj, jedan za Federaciju i jedan za Kosovo i Metohiju, kao i sva oprema koja je neophodna za prijevremeno rođenu djecu.

Ovogodišnjoj humanitarnoj akciji "S ljubavlju hrabrim srcima" pridružile su se brojne institucije, privrednici, kao i poznate ličnosti koje apeluju da svoj doprinos damo pozivom na broj 1411 do kraja mjeseca. Mnogi od njih biće prisutni i na donatorskoj večeri i humanitarnom koncertu 28. decembra.