latinica  ћирилица
09/01/2024 |  10:38 ⇒ 13:05 | Autor: RTRS

Kovačević: 9. januar je nosivi stub i temelj identiteta Republike Srpske

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Radovan Kovačević čestitao je građanima Republike Srpske Dan Republike i zahvalio svim građanima Srbije koji su ovih dana zajedno sa građanima Srpske, koji šalju poruke podrške, čestitaju i zajedno slave činjenicu da Republika Srpska postoji, da je nastala 9. januara 1992. godine, prije bilo kakvih sukoba u BiH.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

Kovačević je napomenuo da je Republika Srpska nastala u miru, napadnuta je u ratu, a odbranila se i u Dejtonu 1995. godine i u Parizu konačno dobila svoj međunarodnu verifikaciju i priznanje.

Istakao je da je 9. januar nosivi stub identiteta Republike Srpske i da je to razlog što brojni zlobnici atakuju na 9. januar.

- Žele na svaki mogući način da ospore i sruše 9. januar, jer znaju da rušeći 9. januar ruše činjenicu da je Srpska nastala voljom naroda prije rata, da se u narodu branila i odbranila i da je u Dejtonu dobila međunarodu verifikaciju i priznanje - rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, najbitnije je da građani i narod Republike Srpske svojom voljom slave svoj Dan Republike, da je 9. januar ubjedljivo najznačajniji praznik za sve građane Srpske.

- Ove godine ga slavimo ponosnije nego ikada ranije. Bilo kakvi avioni, bilo kakve prijetnje, bilo kakve sankcije ne mogu da slome ljubav naroda za svoju Republiku - poručio je Kovačević.

Povodom saopštenja američke Ambasade u BiH da SAD preletima aviona pokazuju posvećenost teritorijalnom integritetu BiH, kako su naveli, "u jeku antidejtonskih aktivnosti", Kovačević je rekao da jedini koji na bilo koji način ugrožava integritet i suverenitet BiH je upravo Ambasada SAD u Sarajevu.

On je naveo da jedan ambasador, koji je potpuno ostrašćen i ni na koji način ne reprezentuje politiku jedne moćne svjetske sile kakva je SAD, podržava isključivo jednu stranu i podržava jednog ilegalca, samozvanca koji pokušava lažno da se predstavi kao visoki predstavnik u BiH, iako to definitivno nije.

- Na koji način pričati uopšte o suverenitetu BiH kada vam u zemlju jedan dan ušeta stranac kojeg niko nije zvao, ni imenovao, niko mu nije dao nikakav mandat i on bude taj koji se postavi iznad institucija, iznad parlamenata, vlada, želi da donosi, odnosno nameće zakone i da on sprovodi svoju volju kao da je, ne daj Bože, nekakav monarh u BiH? - upitao je Kovačević.

On je rekao da oni koji to podržavaju nemaju apsolutno ni na šta da se pozovu da bi govorili o suverenitetu i integritetu BiH.

Kovačević je istakao da Srpska i njeno rukovodstvo na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom ni na koji način ne ruše Dejtonski sporazum, Ustav BiH, niti ustavni poredak, nego ih štite.

- Republika Srpska sa svojim rukovodstvom, koje ima legitimitet na osnovu izražene volje naroda na slobodnim i demokratskim izborima, štiti Dejtonski sporazum, štiti Ustav BiH i štiti ustavni poredak u BiH - rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, ono što je sastavni dio Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, ali i ustavnog poretka jeste Republika Srpska, koja je nastala 9. januara 1992. godine.

- I to nikakvi avioni, nikakve prijetnje, nikakve sankcije ne mogu da ospore, jer je to istorijska činjenica koju ovaj narod slavi i to se pokazuje na svakom koraku Republike Srpske - naglasio je Kovačević.

On je rekao da je Republici Srpskoj veoma drago što i ove godine u proslavi Dana Republike, zajedno sa njom učestvuje i velika delegacija državnog rukovodstva Srbije i što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji nije bio u prilici da dođe, poslao izuzetno srdačno pismo i čestitke svim građanima Republike Srpske.

- Vidjeli smo da se čestita rođendan Republici Srpskoj i na Kuli Beograd. Večeras je završni čin proslave Dana Republike Srpske kada će u 20.00 časova istovremeno u svim gradovima Srpske, ali i u Beogradu biti u istom trenutku organizovan vatromet kao finalni čin proslave našeg naznačajnijeg praznika, nosivog stuba i temelja identiteta Republike Srpske i svih njenih građana - rekao je Kovačević za televiziju "Pink".