latinica  ћирилица
09/01/2024 |  11:46 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

Srpska obilježava 32. rođendan; Širom Republike svečano (FOTO)

Republika Srpska obilježava Dan Republike - 9. januar.
Studentski dom, trobojka - Foto: RTRS
Studentski dom, trobojkaFoto: RTRS

Širom Srpske proslavlja se 32. rođendan Republike i odaje počast onima koji su je stvarali.

U čast obilježavanja Dana Republike - 9. januara i ove godine na četvrom paviljonu Studentskog centra "Nikola Tesla" Univerziteta u Banjaluci istaknuta je velika zastava Republike Srpske.

Na mjesnom groblju Lipa u Svodni kod Novog Grada jutros je u okviru obilježavanja Dana Republike služen parastos trojici braće Marčeta - Dušanu, Dragi i Bori, koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U Spomen-hramu na Vučijaku danas je služena liturgija, parastos i položeni vijenci kod spomen-ploče sa uklesanim imenima 626 poginulih pripadnika Vojske Republike Srpske sa područja Prnjavora.

U Doboju je danas povodom Dana Republike - 9. januara služen pomen i položeni su vijenci kod spomen-biste Spomenka Gostića, najmlađeg odlikovanog borca Vojske Republike Srpske, koja se nalazi u porti Crkve Rođenja Presvete Bogorodice.

Pripadnici stanice Gorske službe spasavanja Bijeljina su isticanjem velike zastave Republike Srpske između dva solitera, na visini od 28 metara, čestitali Srpskoj 32. rođendan.

Foto: Srna

- Republika Srpska već više od tri decenije gradi svoju budućnost. Trobojka naše domovine, kojom se ponosimo i dičimo, ona je mnogo više od obične zastave, ona je naš simbol predanosti i slobode - rekao je Aleksandar Kapetina iz Tima spasilaca.

Izlaganjem i degustacijom 32 torte sa motivima Republike Srpske, pravljene prema crtežima osnovaca, koje su izradili privrednici sa područja grada Istočno Sarajevo i iz opštine Istočno Novo Sarajevo, obilježen je 32. rođendan Republike Srpske.

Foto: Srna

Na Trgu srpske vojske u Mrkonjić Gradu služen je parastos za 298 poginulih boraca Vojske Republike Srpske. Delegacije Boračke organizacije i opštine Mrkonjić Grad, položile su vijence na spomen-obilježje.

Foto: RTRS

U Milićima je služen parastos u Spomen-sobi poginulima u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, te položeno cvijeće na centralno spomen-obilježje.

Milićki sveštenik Ljubiša Vujičić je u molitvenoj liturgiji istakao da je danas dan sjećanja na one koji su mučenički stradali za svoju vjeru, samo zbog toga što su Srbi.

U Modriči je u povodom Dana Republike Srpske po sedmi put organizovana trka pod nazivom "Modriča za zdraviju Srpsku: 32 kilometra za 32 godine Republike", gdje je dvadesetak članova UG "Atletsko rekreativnog kluba" Modriča i gostiju trčalo onoliko kilometara koliko godina proslavlja Republika Srpska.

Foto: RTRS

U Bratuncu je danas, u okviru obilježavanja 9. januara - Dana Republike, održana svečana akademija i položeno cvijeće u Spomen-sobi nastradalim vojnicima i civilima iz ove opštine u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U programu su nastupili Dječiji hor "Ludmer" i Kulturno-umjetničko društvo "Most" iz ovog mjesta, te evocirane uspomene na put nastanka, stvaranja i odbrane Republike srpskog naroda u BiH, odnosno Republike Srpske, koja danas slavi 32. rođendan.

Predsjednik Boračke organizacije Bratunac Zoran Gvozdenović rekao je da je danas veliki praznik, rođendan Republike Srpske, ali i dan sjećanja na sve one koji su ugradili svoje živote u njene temelje.

Članovi Udruženja veterana "Garda Panteri" su, povodom krsne slave i Dana Republike Srpske, podigli zastavu Srpske na jarbol visok 25 metara na Panjiku iznad Priboja, u opštini Lopare.

Nakon podizanja zastave, prislužene su svijeće borcima koji su dali život za odbranu Republike Srpske, saopšteno je iz Udruženja veterana "Garda Panteri".

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.