latinica  ћирилица
09/01/2024 |  12:07 ⇒ 13:03 | Autor: RTRS

Borenović: Srpska ima puno pravo da slavi Dan Republike, besmisleni navodi da je neustavan

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da Srpska ima puno pravo da slavi Dan Republike i da su besmisleni navodi da je proslava 9. januara neustavna.
Branislav Borenović - Foto: Ustupljena fotografija
Branislav BorenovićFoto: Ustupljena fotografija

- Ovo je jedan dan u Republici Srpskoj koji Srpska treba da obilježava. Mi imamo puno pravo da slavimo Dan Republike kako smo to radili svake prethodne godine. Danas je rođendan Srpske i bespotrebno je praviti neku vrstu tenzija, koje dolaze izvan Srpske - rekao je Borenović.

On je istakao da ovaj dan narod Republike Srpske obilježava na svečarski način.

- Iza nas su 32 godine od nastanka i ubijeđen sam da će biti još mnogo godina i vjekova ispred Republike Srpske - izjavio je novinarima Borenović nakon što je prisustvovao Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Hramu Hrista Spasitelja.

Iz Ambasade SAD u BiH ponovo su se danas oglasili na platformi "Iks", tvrdeći da je proslava 9. januara neustavna, te istakli da su Sjedinjene Države djelovale "kako bi se pozabavile ovakvim antidejtonskim akcijama u prošlosti i neće oklijevati da to učine ponovo u budućnosti".

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.