latinica  ћирилица
09/01/2024 |  14:59 ⇒ 17:24 | Autor: RTRS

U Oslu tradicionalno proslavljen Dan Republike; Istaknuta potreba očuvanja srpskog identiteta (FOTO)

Odbor za proslavu Dana Republike Srpske u Oslu je i ove godine tradicionalno, po jedanaesti put, organizovana proslava Dana Republike.
Proslavljen Dan Republike u Oslu - Foto: Ustupljena fotografija
Proslavljen Dan Republike u OsluFoto: Ustupljena fotografija

Uoči sv. Arhiđakaona Strefana održana je mala svečana akademija, koja je otpočela intoniranjem himne Republike Srpske, kao i himne Republike Srbije.

Nastavljena svečanom besjedom - u kojoj je posebno istaknuta nasušna potreba očuvanja identiteta srpske djece, koja žive u Norveškoj.

Foto: Ustupljena fotografija

Prestavljen je i rad Srpskog kulturnog centra Oslo. U muzičko-poetskom programu su učestvovali Vladimir Puhalac - pijanista, Saša Dimitrijević - novinar, Dragan Čikić i Stefan Lazarević.

Pijanista je zajedno sa Sašom Dimitrijevićem donio fragment iz programa Srpskog kulturnog centra "Pjesma međ žicama", jer se na putu za nacističe logore u Norveškoj, a i u logorima stradalo, ali i pojalo. Prisutni su imali jedinstvenu priliku da sa klavira čuju note pjesama Đurđevdan, La Paloma, Marširala Kralja Petra Garda, Bilećanka i Vostani Serbije!

Proslavi Dana Republike Srpske, uz ostale goste, prisustvovali su Bjørn Ditlef Nystad, univerzitetski profesor - istoričar i Dragan Petrović, ambasador Republike Srbije u Kraljevini Norveškoj i predstavnici udruženja Srba u Norveškoj.

Nakon svete liturgije 9. januara 2024. godine uslijedilo je osvećenje žita i slavskog kolača, te posluženje. Predstavnici Odbora i Ambasade Srbije su potom prislužili svijeće i položili cvijeće na centralni spomenik za 2.368 ubijenih od strane norveških i njemačkih nacista, tokom Drugog svjetskog rata iz Kraljevine Јugoslavije, od kojih su većina bili Srbi. Spomenik se nalazi u Aleji saveznika, na Vestre gravlund Oslo.

Foto: Ustupljena fotografija