latinica  ћирилица
10/01/2024 |  10:57 | Autor: SRNA

Marković: Negiranje Srpske - neodrživo i štetno za sve u BiH

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Goran Marković smatra da je naknadno postdejtonsko negiranje Republike Srpske neodrživo i štetno za sve u BiH, jer ne može dati nikakve druge rezultate, osim dodatnog zaoštravanja međunacionalnih odnosa, koje je potrebno samo onima koji na njemu žele da politički profitiraju.
Goran Marković -
Goran Marković

Marković u izjavi za Srnu, ukazuje da obilježavanje 9. januara, Dana Republike Srpske, predstavlja temu razdora sa političarima iz drugog entiteta od samog početka.

On kaže da različita viđenja o tome zašto i kako je počeo i vođen rat u BiH, kao i različita viđenja poslijeratnog uređenja BiH, uslovila su stalno isticanje različitih viđenja o potrebi i opravdanosti obilježavanja Dana Republike Srpske.

- Sve to je bilo na nivou političkih rasprava dok se Ustavni sud BiH nije umiješao, nakon podnošenja politički motivisanih inicijativa, donošenjem odluka o Danu Republike, kojima su dobrim dijelom kumovale i strane sudije, čime su te odluke postale nelegitimne. Nakon tih odluka političke elite u Sarajevu počele su insistirati na neustavnosti ovog praznika, što se ne može smatrati pravno osnovanim - rekao je Marković.

Marković ističe da je time razdor u društvu samo produbljivan, zato što je od samog početka bilo jasno da se te odluke Ustavnog suda neće primjenjivati u Republici Srpskoj i da će se Dan Republike i dalje obilježavati.

- Ove odluke bile su potpuno nepotrebne i štetne, za Srbe u Republici Srpskoj izazivačke, pogotovo ako se uzme u obzir da je Republika Srpska učestvovala u dejtonskim mirovnim pregovorima, a da je Dejtonskim mirovnim sporazumom potvrđeno da ona nije nastala tek u Dejtonu, pošto je bila potpisnica niza aneksa mirovnog sporazuma - podsjetio je Marković.

Dan Republike Srpske - 9. januar danas će biti obilježen u Brčko distriktu, nakon što je u protekla dva dana nizom manifestacija proslavljen u Banjaluci.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Naziv Republika srpskog naroda u BiH bio je u upotrebi do 28. februara 1992. godine i proglašenja prvog Ustava, kada je zamijenjen sa Srpska Republika BiH koji je korišten do 12. avgusta 1992. godine, kada je uveden Srpska Republika. Taj naziv septembra 1992. godine zamijenjen je sadašnjim - Republika Srpska.