latinica  ћирилица
03/05/2024 |  11:43 | Autor: B92

Nacionalni stadion Srbije je tehnološko remek-djelo

Budući nacionalni fudbalski stadion Srbije u Surčinu izazvao je veliku pažnju domaće, ali i svjetske javnosti.
Nacionalni fudbalski stadion u Surčinu (foto:TANJUG/ STR/ nr.) -
Nacionalni fudbalski stadion u Surčinu (foto:TANJUG/ STR/ nr.)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u srijedu postavio kamen temeljac stadiona koji bi trebalo da prima oko 52.000 navijača i tom prilikom najavio da je sa UEFA dogovoreno da se na njemu odigra finale Lige Evrope 2028. godine.

Vijest o nacionalnom stadionu je stigla do Engleske, gdje su tamošnji mediji pohvalno govorili o njemu. Među njima i Dejli mejl, koji ga je opisao kao tehnološko remek-djelo okruženo zelenilom i drvećem.

- Srbija je otkrila projekt za novi stadion. Fascinantno izgleda ovo tehnološko remek-djelo koje će biti okruženo drvećem i zelenilom. Srbija planira izgradnju veličanstvenog stadiona i okreće se ekološkom pristupu i dizajnu. Predsjednik Aleksandar Vučić kaže da će ovo biti jedno od tri najljepša mjesta za igranje fudbala na svijetu - navodi Dejli mejl.

Ovom temom se bavio i list San, koji podsjeća da je projekat za stadion radila ista arhitektonska firma koja je radila i stadion "974" na Svjetskom prvenstvu u Kataru, kao i da bi trebao da bude sagrađen do kraja 2026. godine.

Projekat stadiona, koji će zauzimati površinu od 121 hektara, koštaće oko 257 miliona evra. Pored stadiona, planirani su i šoping-centar, fudbalska akademija i vjerovatno muzej Fudbalskog saveza Srbije.