latinica  ћирилица
03/05/2024 |  12:31 | Autor: RTRS

"Lajanje na zvezde" u Јazavcu

Predstava "Lajanje na zvezde", nastala po romanu za mlade Milovana Vitezovića u režiji Belinde Stijak, na sceni Gradskog pozorišta Јazavac biće odigrana 10. maja od 20 časova.
"Lajanje na zvezde" (foto: gpj.ba) -
"Lajanje na zvezde" (foto: gpj.ba)

Dramatizaciju je uradio Aleksandar Vasiljević, a za scenografkiju i kostimografiju zadužena je Zorana Klječanin, naveli su iz Јazavca. 

Anasambl predstave čini dvadeset četvoro mladih glumaca koji pohađaju Školu glume i govora Studio Јazavac: Matijas Malić, Nađa Davidović, Arian Sarajlić, Viktor Јanković, Andrej Vuković, Filip Perić, Elena Pađen, Saša Vučenović, Јovana Aljetić, Lana Forić, Nina Milisavić, Elena Gajić, Elena Borojević, Anastasija Nović, Aljoša Vuković, Varja Vujičić, Nikola Štrbac, Danilo Vučković, Ema Ljujić, Ana Mitraković, Ana Pajčin, Milan Petković, Iskra Sara Novaković i Milica Adžić, naveli su iz Јazavca, uz napomenu da je predstava nastala kao rezultat rada ove grupe polaznika tokom prethodne godine školovanja u ovom studiju.

Rediteljka Belinda Stijak pohvalila je mlade glumce koji su se nesebično trudili u radu na predstavi.

- Bilo jednom jedno divno vrijeme i jedno divno mjesto, Moravski Karlovci. Vrijeme kada su se poštovali profesori, kada se ljubav iskazivala na kulturan i maštovit način, kada se uživalo u divnoj muzici i kada smo bez ustezanja pomagali jedni drugima. Vjerujem da taj duh vremena može da se vrati, a dok to ne dočekamo, imamo našu predstavu kao podsjetnik kako odrastanje može biti lijepo - kazala je Stijakova.

Aleksandar Vasiljević navodi da je dramatizacija romana "Lajanje na zvezde" Milovana Vitezovića predstavljala dugogodišnju želju samog autora.

- Međutim, kako je i svoju popularnost roman stekao ponajviše nakon istoimenog filma, pristup temi nove dramatizacije predstavljao je problem. U potrebi da se što više odmaknemo od scenarija, rodila se ideja da pišem o prolaznosti. Čitava elipsa ove priče, dinamično prikazuje ljepotu vremena koje mnogi od nas nisu mogli da iskuse. Sam Vitezović piše "Doći će do sudara svjtova", misleći na ljubav, ali naš sudar u ovoj priči se ogleda kroz društvo, omladinu, maturante koji nam svojim karakterima, nameću nostalgiju pri samom upoznavanju sa njima. Mika Traper, narator u ovoj drami, predstavlja zaboravljeno vrijeme i ljepotu života u kojem su odrastali naši junaci. Sudar koji traje, samo mnogi nisu u stanju da ga vide, tema je naše dramatizacije - naveo je dramaturg.