latinica  ћирилица
07/05/2024 |  15:29 ⇒ 20:01 | Autor: TANЈUG

Branković: Kina podržava Srbiju u odbrani svojih državnih i nacionalnih interesa

Diplomata i nekadašnji ambasador pri UN Branko Branković izjavio je danas, povodom posjete kineskog predsjednika Si Đinpinga Srbiji, da Kina, kao velika zemlja koja ima ekonomske interese i želi saradnju na obostranu korist, pruža podršku Srbiji u odbrani svojih nacionalnih i državnih interesa koji su važni za budućnost i mir na Zapadnom Balkanu.
Aleksandar Vučić i Si Đinping (Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav/) -
Aleksandar Vučić i Si Đinping (Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav/)

- Srbija nije važna samo Kini, svaku zemlju koja ima svoje jasne državne i nacionalne interese koje žestoko brani, cijene. Mi smo u mnogim razmišljanjima raznih zemalja, ili nas mrze ili nas vole, ali nas cijene zato što znamo tačno šta hoćemo, kako hoćemo i gdje ćemo. Pošto smo mi evropska zemlja i treba da uđemo u EU, Kina dolazi da podrži naš stav da neprikosnoveno branimo naše nacionalne i državne interese - poručio je on.

Uzimajući u obzir veliki broj sporazuma i ugovora iz ekonomske oblasti koji će biti potpisani, Branković kaže da je očigledan benefit ove posjete u smislu ekonomske saradnje, na koji se nadovezuje i benefit političkog aspekta gdje Kina i dalje podržava jedinstvo Srbije, odnosno stav da je Kosovo i Metohija dio Srbije.

Smatra da Kina, kao i Rusija, u Savjetu bezbjednosti UN nikada neće dozvoliti da neka srpska pokrajina postane nezavisna država primljena u UN.

- Zna se da je Kina sa Rusijom vodeća zemlja u BRIKS-u i ono što su inače najavljivali kada su ga formirali, da ta organizacija ne ide i neće da ide ni u kakvu konfrontaciju sa bilo kim, ni sa G20 ni G7 nego da hoće da otvori procese saradnje. Poruka ovoga svega je da treba da se otvore svi mogući putevi za saradnju između postojećeg međunarodnog poretka koji je na izdisaju i novog koji ima glavni modus, multipolarnost, demokratiju i uspon zemalja trećeg svijeta - ocijenio je on.

Branković kaže da je izuzetno dobro to što je predsjednik Kine došao u Evropu da tu poruku prenese, ali napominje da je još značajnije što je jedna evropska zemlja kao što je Francuska to ne samo prihvatila, već da će tu poruku prenijeti svojim evropskim sagovornicima i prijateljima.