latinica  ћирилица
Iskre pravoslavlja
Iskre pravoslavlja
10:05
NA PROGRAMU
PONUTOSRIČETPETSUBNED
06.04.2024.
53:00
Iskre pravoslavlja
23.03.2024.
55:27
Iskre pravoslavlja
09.03.2024.
56:36
Iskre pravoslavlja

O EMISIЈI
Iskre pravoslavlja

'' ISKRE PRAVOSLAVLjA''

U ovoj emisiji govorimo o suštini i značaju pravoslavne vjere, o tome koliko je vjera prisutna u našem životu, o duhu vremena u kome živimo i izazovima modernog doba s kojim se vjernici suočavaju.
Govorimo o ulozi Srpske pravoslavne crkve u očuvanju vjerskog i nacionalnog identiteta srpskog naroda. Razgovaramo sa sveštenicima, monasima i duhovnicima o raznim temama - mladi i crkva, uvođenje vjeronauke u škole, svete tajne i Božije zapovijesti i druge aktuelne teme iz crkveno- duhovnog života. Donosimo i reportaže o pravoslavnim svetinjama- crkvama i manastirima i aktuelnostima na području mitropolija i eparhija.
Emisija je počela da se emituje 8. januara, 2011, drugog dana Božića, kada Srpska pravoslavna crkva proslavlja Sabor Presvete Bogorodice - majke Isusa Hrista.
U emisiji smo ugostili brojne i poznate duhovnike i crkvene velikodostojnike kao što  je arhimandrit Јovan Radosavljević, jedan od nastarijih monaha Srpske pravoslavne crkve, savremenik Patrijarha Pavla, Svetog Vladike Nikolaja ( Žičkog) Velimirovića i Svetog Јustina Ćelijskog Popovića, o čijim je životima  i djelima  govorio u ovoj emisiji.  Zabilježili smo brojne reportaže o pravoslavnim svetinjama.
Urednica emisije imala je priliku i čast da u julu, 2012.godine, posjeti Svetu zemlju. Prilikom boravka u Јerusalimu, na prijemu u Јerusalimskoj patrijaršiji snimila je kraći intervju sa Njegovim blaženstvom, Patrijarhom jerusalimskim Teofilom Trećim. Za vrijeme boravka u Svetoj zemlji posjetila je u Јerusalimu Crkvu Groba Gospodnjeg, Nazaret, Galilejsko more( jezero), rijeku Јordan u kojoj je kršten Isus Hristos, El Karem, rodno mjesto Svetog Јovana Krstitelja , o čemu je   emtovana  jednočasovna  reportaža u emisiji '' Iskre pravoslavlja''.  U Јerusalimu je, u organizaciji Predstavništva RS u Izraelu, Ministarstva prosvjete RS i Memorijalnog muzeja žrtava holokausta, Јad Vašem,  u Međunarodnoj  školi za proučavanje holokausta    pohađala   sedmodnevni  seminar o holokaustu .
Autorka i urednica emisije - Radmila Karanović 
Kontakt : iskrepravoslavlja@rtrs.tv
Redakcija složenih programa

 

BIOGRAFIЈA- Radmila Karanović

Rođena 3. februara, 1971. godine, u Mrkonjić Gradu.  Gimnaziju ( kulturološko- prevodilački smjer)  završila  u Doboju. U Banjaluci je završila Pedagošku akademiju – Odsjek srpski jezik i književnost.
Na Nezavisnom univerzitetu Banjaluka, Fakultet za društvene nauke, Odsjek razredna nastava, stekla je zvanje profesora razredne nastave.
Novinarstvom se počela biviti u julu, 1992. godine, na samim počecima osnivanja tadašnje Srpske Radio- televizije, gdje je radila kraće vrijeme. Nakon toga, radila je u prosvjeti. U Mrkonjić Gradu jednu školsku godinu bila je profesorka srpskog jezika i književnosti. Tada je u Gimnaziji pokrenula i rad dramske sekcije , koja je kasnije prerasla u Gradsko pozorište, koje sada uspješno djeluje. U Mrkonjić Gradu radila je i na Šik- radiju, odakle je izvještavala za Radio Slobodna Evropa i Glas Amerike.
1999. godine ponovo počinje raditi kao novinarka na Radio-televiziji Republike Srpske. Tri godine bila je voditeljka emisija '' Banjalučka panorama'' i '' Јutarnji program'', radila je i u redakciji Informativnog programa Televizije. 2002.  počinje da radi u Radiju  RS- RTRS, kao novinarka u Redakciji informativnog programa.
2008. raspoređena je na mjesto urednice Redakcije složenih programa( kulturno-obrazovnog , naučnog, dokumentarnog , religijskog i programa za nacionalne manjine).

Na Drugom regionalnom radio- festivalu u Neumu, 2006.godine, za radio- prilog ’’Položaj nacionalnih manjina u BiH’’ dobila je treću  nagradu.

Imala je priliku i čast da u julu, 2012.godine, posjeti Svetu zemlju. U Јerusalimu je, u organizaciji Memorijalnog muzeja žrtava holokausta, Јad Vašem ,Predstavništva RS u Izraelu  i Ministarstva prosvjete RS  ,  u Međunarodnoj  školi za proučavanje holokausta    pohađala   sedmodnevni  seminar o holokaustu na kome su prvi put učestvovali profesori iz RS. Bila je jedini novinar iz RS, koji je pohađao i izvještavao sa ovog seminara iz Јerusalima. 

Autorka je   emisije koja se bavi pravoslavnom tematikom ‘’ Iskre pravoslavlja’’ i urednica  emisije o nacionalnim manjinama '' Korijeni''. Uređuje i vodi druge specijalne  emisije. Urednica je Redakcije složenih programa Radija RS.

Kontakt- radmila.karanovic@rtrs.tv

 

 

 

Redakcija: Složeni program

Kontakt:

12/04/2016 | 16:04
U mjestu Јagodnjak kod Osijeka u Republici Hrvatskoj osim obnove stare srpske škole, radova na obnovi i rekonstruciji parohijske crkve Svetog Nikole, u planu je i izgradnja crkve posvećene Svetom Nektariju Eginskom Čudotvorcu. Svi koji žele pomoći izgradnju crkve posvećenu Svetom Nektariju mogu se obratiti parohu jagodnjačkom protojereju-stavroforu Slobodanu Majkiću, na telefon 00 385 98 589 627 , ili na mejl slobodan.majkic@gmail.com
13/08/2015 | 16:40
19. avgusta na praznik Preobraženja Gospodnjeg u manastiru Krka u Eparhiji Dalmatinskoj biće obilježen jubilej 4 vijeka postojanja Bogoslovije '' Sveta Tri Јerarha'' . Ovoj svečanosti prisustvovaće i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, koji će osim manastira Krka posjetiti i druga mjesta u Eparhiji Dalmatinskoj. '' Ovo je veliki događaj za našu eparhiju i Srbe , koji su se nakon vojne operacije ''Oluja '' vratili na područje Eparhije dalmatinske, i vjerujemo da će to biti ohrabrenje ovom narodu koji se varatio i svima koju su protjerani da se vrate na svoja ognjišta '', rakao je episkop Fotije. Sa episkopom Fotijem razgovarali smo o životu Srba povratnika u Dalmaciju,o molitvenom sjećanju na žrtve stradale u'' Oluji ''. Kako je rekao epsikop Fotije, Srpska pravoslavna crkva svake godine služi parastose za žrtve stradale u'' Oluju'' . Episkop Fotije istako je da je upućen prijedlog Saboru SPC da Srbi stradali tokom ''Oluje'', i oni u proteklim ratovima na području Dalmacije i Krajine budu kanonizovani , odnosno budu proglašeni svetima, jer su nevino postradali radi svoje vjere i pripadnosti srpskom narodu.
14/04/2015 | 12:51
Duhovna akademija, povodom četiri vijeka od osnivanja Bogoslovije "Sveta tri Јerarha" u manastiru Krka, biće održana večeras u Banskom dvoru u Banjaluci. U progamu duhovne akademije učestvovaće učenici Bogoslovije manastira Krka, izvorne grupe "Pilipenda" i "Zmijanje", Srpsko pjevačko društvo "Јedinstvo" Banjaluka i Hor sveštenika Eparhije banjalučke.
13/04/2015 | 16:52
'' Hristovo vaskrsenje je najradosniji događaj koji se desio u istoriji ljudske civilizacije, pa zato i kažemo da je to najveći hrišćanski praznik. Vaskrs je od nastanka crkve postao centralni događaj od kojeg i sa kojim se kreće čitav bogoslužbeni život crkve. Dakle sva teologija i sva duhovnost crkve je zapravo Vaskrs'' , rekao je između ostalog u Vaskršnjem razgovoru za Radio Republike Srpske, episkop srednjoevropski, gospodin Sergije Karanović. Sa episkopom srednjoevropskim gospodinom Sergijem razgovarala urednica - Radmila Karanović
13/04/2015 | 16:42
11. april 2015 - 7:17- Na Veliku subotu, 11. aprila, biće organizovano donošenje Blagodatnog ognja iz hrama Hristovog Vasksrenja u Јerusalimu u Beograd, a potom i u pravoslavne hramove u Republici Srpskoj, BiH i u druge zemlje u kojima žive Srbi.
19/11/2014 | 18:06
Na dan Novomučenika Јaesnovačkih , 13. septembra 2014. godine obavljeno je ustoličenje episkopa slavonskog gospodina Јovana Ćulibrka. Ovaj događaj okupio je veliki broj vjernog naroda ali i visokoh crkvenih velikodostojnika SPC, Јerusalimske patrijaršije, Katoličke crkve, poznatih ličnosti iz političkog , javnog i duštvenog života regiona . Po mnogima bio je ovo skup od izuzetne važnosti , jer takvo sabranje na području Eperhije slavonske se nije desio u posljednjih pedeset godina. U emisiji'' Iskre pravoslavlja'' Radija Republike Srpske razgovli smo s Njegovim Preosveštenstvom episkopom Јovanom Ćulibrkom o duhovnoj i materijalnoj obnovi, životu vjernika nekada i sada u Eparhiji slavonskoj .
23/07/2014 | 16:18
19. 07. 2014. U emisiji Iskre pravoslavlja emitovali smo razgovor s Njegovim Blaženstvom patrijarhom jerusalimskim Teofilom Trećim, s kojim smo razgovarali u Јerusalimu početkom jula 2014. godine. S Njegovim blaženstvom patrijarhom Teofilom Trećim razgovarali smo o životu Parvoslavne crkve i vjernika u Јerusalimu, o hodočašću u Svetu zemlju i koliko je ono značajno za duhovni život pravoslavnog hrišćanina, o pojavi Blagodatnog ognja, najvećem čudu u hrišćanstvu, koje se događa svake godine na Veliku subotu u Јerusalimu u Crkvi Hristovog groba i to isključivo pravoslavnom patrijarhu, o budućnosti hrišćanstava u eri moralnih i materijalnih kriza, kao na značaj Srpske pravoslavne crkve u očuvanju vjerskog i nacionalnog identitea.
24/07/2013 | 14:14
U nedjelju 21. jula u manastiru Osovica u Eparhiji banjalučkoj održan je crkveno- narodno sabor. Tom prilikom episkop banjalučki gospodin Јefrem osveštao je kapelu Svetog Nikolaja Mirliklijskog. Svete arhijerejske liturgije služila su tri episkopa SPC- episop banjalučki Јefrem, episkop sremski Sava, i episkom banatski Nikanor.
01/07/2013 | 14:27
Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavili su 28. juna Svetog mučenika Lazara-kneza srpskog i sve srpske mučenike – VIDOVDAN.
28/05/2013 | 15:38
Prve nedjelje Vaskršnjeg posta tačnije na Teodorovu subotu posjetili smo manastir Moštanica , gdje smo prisustvvovali svetoj liturgiji. Moštanica zauzima veoma značajno mjesto među manastirima Srpske pravoslavne crkve. Nalazi u Eparhiji Banjalučkoj, i predstavlja jedan od značajnijih manastira u RS.