X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Kvadrat na znanje
obrazovna emisija
Kvadrat na znanje
12:30
NA PROGRAMU
PONUTOSRIČETPETSUBNED

12:30 | četvrtak, 30. Mart
Obrazovni izazovi
Univerzitet primijenjenih nauka za ekonomiju i menadžment iz Esena u NJemačkoj dodjeljuje pedeset jednokaratnih stipendija studentima prvog i drugog ciklusa studija sa svih fakulteta Univerziteta u Banjaluci, gdje su i razgovarali sa studentima koji su se prijavili za stipendiju. Šta još podrazumijeva akademska saradnja Banjaluke i Esena? Milan Škipina iz Foče, student je 3.godine elektrotehnike na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu i to jedan je od najboljih studenata, sa svim desetkama u indeksu.U emisiji govori o sebi, učenju, nagradama. Dušan Sekulić ,bijeljinski virtuoz na harmonici, poznat je po energičnim nastupima širom sviejta. Iako mu je klasična muzika najveća inspiracija i izazov , svira i džez , narodnu muziku i obrade popularnih melodija. Osnovnu i srednju muzičku školu završio je u Bijeljini, obrazovanje nastavio u Beogradu,a potom na bečkom konzervatorijumu,gdje je stekao master diplomu profesora harmonike i džez klavira .
O EMISIЈI
Kvadrat na znanje

      

     Učenici osnovnih i srednjih škola uveliko su u novoj školskoj godini. Kada počne i ona akademska, obrazovni serijal “Kvadrat na znanje” otvoriće petu sezonu emitovanja! U prethodne četiri, dokazali smo da obrazovanje ima medijsku “prođu”, pažljivo smo birali teme i na konkretnim primjerima iz cijele Repulike Srpske pokazali da je znanje naš najveći, mada često nedovoljno iskorišćen resurs.

    Kako “kanalisati” znanje da bude funkcionalno, kako ga postaviti na mjesto koje zaslužuje, kako teoriju potkrijepiti praksom, kako zadržati mlade, neka su od pitanja na koja ćemo odgovore tražiti i u petoj sezoni. Unaprijeđenje obrazovnog procesa, od osnovnog do visokog, na vrhu je liste naših interesovanja. Nastavljamo promociju talenata, jer za nas su oni obrazovni putokazi koje s ponosom ističemo! Sagledavamo i drugu stranu katedre - predstavljamo i dobre prosvjetne radnike. Do sada smo bili rado viđen gost u školama širom Republike Srpske i takvim pozivima uvijek ćemo se rado odazivati. Nauka, tehnologija, inovatorstvo, teme su za koje je rezervisamo mjesto u našim emisijama. Kad treba kritikovati- kritikujemo, kad treba hvaliti – hvalimo! Za obje opcije ima opravdanih argumenata.

  

   U petoj sezoni “Kvadrat na znanje” pratite u novom terminu , svakog četvrtka u 12,30! Emisiju možete pogledati i u repriznom terminu, petkom u 18,30 na Programu plus, ali i na sajtu Radio-televizije Republike Srpske. Ostaje, naravno i poziv gledaocima da se, kao i do sada, javljaju, predlažu, sugerišu... Dosadašnja saradnja urodila je plodom, na obostrano zadovoljstvo, pa neka tako i ostane!

    Autor i urednik emisije je Valentina Lekanić.

       Pratite nas i pišite nam!

kvadratnaznanje@rtrs.tv

http://www.rtrs.tv/program/emisija.php?id=244

Valentina Lekanić član je prve mlade novinarske postave Radio-televizije Republike Srpske, koja je svoje znanje u ovoj profesiji počela sticati još na početku rada ove medijske kuće, 1992. godine. Po struci je profesor srpskog jezika i književnosti. Dugo godina aktivno se bavila sportom, tačnije košarkom. Za više od dvije decenije televizijskog staža bila je član gotovo svih redakcija – kulturnog programa, sportskog, dokumentarnog i informativnog. Autor je brojnih dokumentarnih emisija, i ne samo dokumentarnih. Bila je dugogodišnji urednik "Srpske danas" i cetralne informativne emisije "Dnevnik 2". Trenutno je urednica Redakcije obrazovnog programa Televizije Republike Srpske.
valentina.lekanic@rtrs.tv

 

Redakcija: Kulturni, obrazovni i religijski program

Kontakt: