X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Kvadrat na znanje
obrazovna emisija
Kvadrat na znanje
12:30
NA PROGRAMU
PONUTOSRIČETPETSUBNED

12:30 | četvrtak, 27. Oktobar
Studentski model Ujedinjenih nacija- međunarodna praktična nastava u praksi!
Kako studentima društvenih nauka unaprijediti praktičnu nastavu iz oblasti međunarodnih odnosa i diplomatije i međunarodnog prava? Јedno od rješenja nudi Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjaluci koji je treći put organizovao „Studentski model Ujedinjenih nacija Banjaluka 2016“. U petodnevnom programu međunarodnog studentskog skupa bilo je prijavljeno 80 učesnika iz zemalja sa tri kontinenta – iz Evrope, Azije i Amerike. Govorimo i o važnosti očuvanja srpskog jezika i kulture – posjetili smo Školu srpskog jezika i kulture „Vuk Stefanović Karadžić“ u Amsterdamu! Priča o srpskoj školi u glavnom gradu Holandije traje gotovo deceniju, ali sa pauzom od četiri godine. Zahvaljujući entuzijastima koje su udružili pravoslavna parohija u Zandamu i "Fondacija za njegovanje srpskog jezika i kulture u Holandiji", prije tri godine rad škole je ponovo aktiviran. Učenici Srednjoškolskog centra "Milorad Vlačić" iz Vlasenice, tačnije njihova geografska sekcija, ostvarili su na nedavno održanoj geografskoj Balkanijadi u Radaljskoj Banji kod Malog Zvornika zapažen uspjeh. U jakoj međumarodnoj konkurenciji, u svoju opštinu vratili su se okićeni bronzanom medaljom koju je osvojila učenica drugog razreda Gimnazije LJeposava Plakalović.
O EMISIЈI
Kvadrat na znanje

      

     Učenici osnovnih i srednjih škola uveliko su u novoj školskoj godini. Kada počne i ona akademska, obrazovni serijal “Kvadrat na znanje” otvoriće petu sezonu emitovanja! U prethodne četiri, dokazali smo da obrazovanje ima medijsku “prođu”, pažljivo smo birali teme i na konkretnim primjerima iz cijele Repulike Srpske pokazali da je znanje naš najveći, mada često nedovoljno iskorišćen resurs.

    Kako “kanalisati” znanje da bude funkcionalno, kako ga postaviti na mjesto koje zaslužuje, kako teoriju potkrijepiti praksom, kako zadržati mlade, neka su od pitanja na koja ćemo odgovore tražiti i u petoj sezoni. Unaprijeđenje obrazovnog procesa, od osnovnog do visokog, na vrhu je liste naših interesovanja. Nastavljamo promociju talenata, jer za nas su oni obrazovni putokazi koje s ponosom ističemo! Sagledavamo i drugu stranu katedre - predstavljamo i dobre prosvjetne radnike. Do sada smo bili rado viđen gost u školama širom Republike Srpske i takvim pozivima uvijek ćemo se rado odazivati. Nauka, tehnologija, inovatorstvo, teme su za koje je rezervisamo mjesto u našim emisijama. Kad treba kritikovati- kritikujemo, kad treba hvaliti – hvalimo! Za obje opcije ima opravdanih argumenata.

  

   U petoj sezoni “Kvadrat na znanje” pratite u novom terminu , svakog četvrtka u 12,30! Emisiju možete pogledati i u repriznom terminu, petkom u 8,30 na Programu plus, ali i na sajtu Radio-televizije Republike Srpske. Ostaje, naravno i poziv gledaocima da se, kao i do sada, javljaju, predlažu, sugerišu... Dosadašnja saradnja urodila je plodom, na obostrano zadovoljstvo, pa neka tako i ostane!

    Autor i urednik emisije je Valentina Lekanić.

       Pratite nas i pišite nam!

kvadratnaznanje@rtrs.tv

http://www.rtrs.tv/program/emisija.php?id=244

Valentina Lekanić član je prve mlade novinarske postave Radio-televizije Republike Srpske, koja je svoje znanje u ovoj profesiji počela sticati još na početku rada ove medijske kuće, 1992. godine. Po struci je profesor srpskog jezika i književnosti. Dugo godina aktivno se bavila sportom, tačnije košarkom. Za više od dvije decenije televizijskog staža bila je član gotovo svih redakcija – kulturnog programa, sportskog, dokumentarnog i informativnog. Autor je brojnih dokumentarnih emisija, i ne samo dokumentarnih. Bila je dugogodišnji urednik "Srpske danas" i cetralne informativne emisije "Dnevnik 2". Trenutno je urednica Redakcije obrazovnog programa Televizije Republike Srpske.
valentina.lekanic@rtrs.tv

 

Redakcija: Kulturni, obrazovni i religijski program

Kontakt: