latinica  ћирилица
PRAVOSLAVLjE | 04/04/2013 | 17:01

Čudotvorna ikona Bogorodice, Čajnička Krasnica

Na poleđini ikone Presvete Bogorodice nalazi se ikona Svetog Јovana Krstitelja, čiji je lik oštećen u požaru, pa je taman, kao što su tamni i likovi Bogorodice i malog Hrista, kojeg ona drži na rukama, što je vjerovatno posljedica požara u manastirima, u kojima je čuvana.

  U Hramu Uspenija Presvete Bogorodice u Čajniču, relativno malom mjestu, smještenom na tromeđi Crne Gore, BiH i Srbije, nalazi se Čudotvorna ikona Bogorodice, Čajnička Krasnica. Pred ovom ikonom dešavala su se mnoga čuda, iscjeljenja i izliječenja, pa ovu svetinju smatraju jednom od najvećih u pravoslavnom narodu, a najvećom u Republici Srpskoj. Sveti vladika Nikolaj Velimirović smatrao je da je Čudotvorna ikona Majke Božije, poslije Ostroga, najveća svetinja na Balkanu.
  Na poleđini ikone Presvete Bogorodice nalazi se ikona Svetog Јovana Krstitelja, čiji je lik oštećen u požaru, pa je taman, kao što su tamni i likovi Bogorodice i malog Hrista, kojeg ona drži na rukama, što je vjerovatno posljedica požara u manastirima, u kojima je čuvana. Ikona Svetog Јovana, odnosno lik svetitelja, izgorio je pa je presvučen običnom kožom da ne bi dolazilo do daljih oštećenja.
  Ikona Majke Božije je rad na drvetu. Radio je Sveti apostol i jevanđelist Luka, a zlatno- srebrnu rizu na ikoni, odnosno okov, radio je poznati sarajevski kujundžija Risto Andrić, 1868. godine. Utrošio je oko 3 godine rada i oko 17 kilograma zlata i srebra. Postoji priča da je i on, kao teško bolestan čovjek, ozdravio pred ovom svetinjom i da joj se, zato, zavjetovao da će je okovati u srebro i zlato. To je i učinio!
  Koliko je i u prošlosti poštovana ova svetinja, svjedoči i podatak da su se, kada je zahtjevano da se ikona vrati u obnovljeni i izgrađeni manastir Banja, tome usprotivili svi mještani, ne samo čajnički Srbi, nego i muslimani i Јevreji. Zahtjevu su se usprotivili, čak i uz prijetnju fizičke sile, svi koji su u to vrijeme živjeli u ovom gradu i koji su znali za čuda koja su se dešavala pred ovom svetinjom. Prema nekim izvorima, bogati muslimani, trgovci, htjeli su da se podignu na oružje, ako zatreba, samo da bi sačuvali Krasnicu, da bi čudotvorna ikona ostala u Čajniču. 
  Nakon što je obnovljena i osveštana nova Crkva, na Malu Gospojinu 1959. godine, Čudotvorna ikona Majke Božije Čajnička Krasnica postavljena je na mjesto na kojem se i danas nalazi.
  Od tada, na Malu Gospojinu, ovdje se održava veliki zbor. Na taj dan dolazi mnogo naroda sa svih strana svijeta, mnogi dolaze zavjetno da zablagodare za sva dobročinstva koja je Čajnička Krasnica za njih učinila. A, brojna čuda koja su se dešavala, zapisao je prota Јovan Јovanović, koji je službovao na ovoj parohiji oko 50 godina.