latinica  ћирилица
SPORTSKI DODATAK | 18/04/2013 | 15:16

Bahrein: Protesti protiv Formule 1

Demonstranti protiv trke Formule 1 u Bahreinu, danas su tokom sukoba sa policijom postavili barikade na ulicama i zapalili automobilske gume, zbog čega je više ljudi uhapšeno.

Demonstracije se odvijaju u područjima ovog emirata gdje zvanične vlasti imaju malu podršku i šanse da ugroze trku Formule 1, zakazanu za 21. april, skoro su nikakve. Velika nagrada Bahreina, koju gledaju milioni ljubitelja širom svijeta, najveći je sportski događaj u toj zemlji - saveznici SAD, a vlasti su povećale mjere bezbjednosti u nadi da će trka privući veliki broj gledalaca uprkos protestima. Antivladine grupe u Bahreinu sve češće organizuju demonstracije u pokušaju da osramote vlasti i promovišu svoju prodemokratsku kampanju. Svjetske organizacije za zaštitu ljudskih prava, uključujući Amnesti internešenel, kritikovale su hapšenja demonstranata.

Najnoviji sukobi se odvijaju u provincijama sa većinskim šiitskim stanovništvom. U Bahreinu se tokom posljednje dvije godine sukobe snage vlade, koju predvode suniti, iako su u ukupnom broju stanovnika u manjini, i većinski šiiti, koji traže veći udio u vlasti.