latinica  ћирилица
RIZNICA ZNANjA | 24/05/2013 | 14:01

GREЈPFRUT ЈAČI OD RAKA

RUBRIKA HERBATEKA Ovo voće, bogato vitaminom C i fitohemikalijama, jača imunitet, reguliše metabolizam, sprečava razvoj karcinoma, naročito pluća i debelog crijeva.

Grejpfrut je tropska biljka iz porodice agruma, a njegovu ljekovitost poznavali su Abordžini, iz Australije, koji ga koriste kao univerzalni lijek. Bogat je izvor vitamina C i sadrži pektin koji smanjuje holesterol u krvi. Žuti grejpfrut ima manje vitamina C nego ružičasti i crveni, koji štiti od raka, jer sadrži flavanoide – neutralizatore supstanci koje podstiču razvoj malignih ćelija. Nacionalno američko udruženje hemičara preporučuje sok od grejpfruta kao obavezan dio doručka, jer je ovo voće odlično preventivno sredstvo protiv karcinoma pluća i debelog crijeva.
Novija saznanja o ovoj voćki potvrđuju da je ovaj plod veoma efikasan u borbi protiv virusa i bakterija, pa se preporučuje u terapiji gripa i prehlade. Ekstrakt sjemenki grejpa snažno je sredstvo protiv 800 vrsta bakterija i oko 100 vrsta gljivica. Od cvijeta grejpfrutovog drveta priprema se esencija koja liječi nesanicu, ali i tegobe izazvane bolestima želuca i srca, dok ekstrakt lista ima protivupalno dejstvo. Sok je bogat bioflavonoidima koji pospješuju metabolizam i podstiču proces mršavljenja, blagotvorno djeluju na funkcije jetre i jačaju arterije. Sok crvenog grejpfruta sadrži likopen i karotenoide koji ublažavaju tegobe koje prate osteoartritis i reumatski artritis. Grejpfrut čisti crijeva i stabilizuje srijevnu floru, a zahvaljujući posebnom sastojku naringinu, koji plodu daje gorkast ukus, ubrzava proces varenja. Takođe, dobar je izvor pantotenske kiseline koja ima ključnu ulogu u proizvodnji ćelijske energije.
Neki lijekovi mogu ući u interakciju sa sokom od ove voćke, zbog čega se njihovo dejstvo smanjuje. Tu spadaju medikamenti protiv alergija, srčanih oboljenja, neke vrste citostatika, pilula za kontracepciju. Međutim, u mnogim slučajevima grejpfrut izaziva i suprotan efekat: ovaj plod je spečifičan po tome što se neki njegovi sastojci razgrađuju preko enzima iz jetre, koji zbog preopterećenosti ne mogu da razgrađuju lijekove. Stoga u krvi postižu neočekivano veće količine medikamenata i stvaraju se otrovi. Takođe, osobama koje uzimaju antibiotike sa sokom od grejpfruta infekcija može trajati duže nego što je uobičajeno.
Uzimati dva do tri decilitra soka od grejpa dnevno za jačanje zdravlja, a tokom dijete ili liječenja neophodno je piti oko litar ovog napitka.
Čaj možete napraviti na sljedeći način:
Dobro oprati grejp, oljuštiti ga, preliti koru s pola litra vode i kuvati na laganoj vatri 20 minuta. Ovaj čaj podstiče cirkulaciju krvi.
Sjemenke se preporučuju za liječenje gljivičnih infekcija kože: istucati sjemenke čekićem za meso, preliti litrom mlake vode i ostaviti da odstoji preko noći. Sutradan ovom tečnošću, dva puta ujutro i uveče, mazati oboljela mjesta.

izvor - Poljoprivredni fakultet u Banjaluci

Božidarka Kuvalja Bašić