latinica  ћирилица
ŽIVOTOK | 13/06/2013 | 08:47

URADIO “FORMULU” ZA UŽIVANjE, TRAŽI FORMULU ZA PREŽIVLjAVANjE

Nedovršna oveća kuća uz magistralni put Prnjavor – Derventa, izvana ničim ne odaje da se ovdje nalazi savremeno opremljena proizvodna hala. A kad se uđe unutra i laiku postaje jasno da se ovdje može uraditi mnogo toga. Doskora se i radilo. Međutim, sada mašine miruju, a njihov vlasnik kazuje oporu priču naše stvarnosti

 

URADIO “FORMULU” ZA UŽIVANjE, TRAŽI FORMULU ZA PREŽIVLjAVANjE

 Vlasnik ovog pogona Mišo Kuzmanović poznat je u Prnjavoru i izvan njegovih granica po kovanoj ogradi i mnogim mašinski obrađenim elementima. Počeo je, neposredno iza rata, sa kovačnicom i proizvodnjom kovanih ograda. Dobar majstor, kvalitetno urađene i estetski umješno oblikovane ograde, bili su reklama sami po sebi. Obim posla se svakodnevno povećavao i ubrzo se pojavila potreba za mašinskom obradom:

Prilagođavao sam se vremenu i kupcima. Nisam se plašio investirati. I sve što bih uložio uskoro se višestruko vraćalo. Povećavao se obim proizvodnje, kupovao sam mašine, proširivao objekat, zapošljavao radnike. Nisam uzimao kredite, nisam se otimao za preduzeća koja su prodavana u bescijenje. Koliko sam mogao toliko sam investirao. Na vrhuncu mog uspijeha zaposlio sam deset radnika. Svi su bili penziono i zdravstveno prijavljeni i osigurani“, kazuje Kuzmanović za “Životok”.

Vrhunac poslovnog uspjeha obilježio je na dva načina. Uradio je repliku trkaćeg automobila “Formula” i podigao porodičnu kuću na jednom brežuljku nekoliko kilometara izvan grada prema Srpcu.

Kod automobila sam se trudio da bude što vjernija kopija “formule”. No, ovo je ipak porodično auto. Zato ima dva sjedišta, jedno iza drugoga. Oblikom potpuno liči na “formulu” ali je većih dimenzija. Gdje god se pojavim budim znatiželju. Bilo je ponuda da ga prodam, ali ovo je ručni rad i ne prodaje se. Ovdje je “ugrađeno” preko hiljadu sati rada u čučećem položaju a da ne pričam o ostalom radu. Ovo je, kao što na njemu i piše, “jedan i jedini” automobil. Dio je porodice i tako će ostati”, otvorio je Mišo dušu za “Životok.

I porodična kuća sadrži mnogo neobičnih, ručno rađenih i umjetnički oblikovanih, kovanih detalja. Od vinskog podruma, preko stepenica, kamina i vrata u dnevnom boravku, do spavaćih soba na spratu.

Supruga i ja učimo engleski jezik i spremamo se za odlazak. Posla više nema. Radionicu sam odjavio prije dvije godine i oglasio prodaju. Imamo dvoje djece i moramo misliti na njihovu budućnost. Znam i hoću da radim i tražim mjesto gdje se mogu dokazati”, završio je svoju ppriču za “Životok” ovaj kreativni stvaralac iz Prnjavora.

 

Bogdan Ristić