latinica  ћирилица
ЈUTARNjI PROGRAM | 10/07/2013 | 12:16

ZAŠTITITA KOŽE OD ŠTETNOG SUNČEVOG ZRAČENjA

Sunčevo zračenje može se podijeliti prema spektru talasne dužine na: infracrveno zračenje koje je odgovorno za osjećaj toplote, zatim vidljivo zračenje i ultravioletno - UV zračenje.

UV zračenje obuhvata : UVA zračenje, koje dovodi do tamnjenja kože, a zajedno sa UVB zračenjem do nastajanja opekotina i fotostarenja kože (prijevremeno starenje kože zbog  prekomjernog izlaganja sunčevom zračenju ).UVA zračenje može pri primjeni nekih lijekova kao što su psoraleni, antibiotici- doksiciklin, sulfonamidi i neki drugi lijekovi  da dovede do težih fototoksičnih reakcija ,koje se manifestuju kao opekotine, rekao je u Јutarnjem kontakt programu Radija RS , prof. dr Bogdan Zrnić, specijalista dermatovenerolog, šef katedre za dermatovenerologiju na Medicinskom fakultetu u BL.
 UVB zračenje uzrokuje pre svega eritem (crvenilo) i opekotine, a UVC zračenje najvećim delom se apsorbuje u ozonskom omotaču
Oko dve trećine ukupnog sunčevog zračenja u toku dana dođe do zemljine površine u periodu od 10 do 14 sati. Ozonski omotač značajno je oštećen u toku poslednjih 30 godina čime je povećana količina sunčevog zračenja koja dolazi do zemljine površine, a kao posljedica toga je i veliki  broj oboljelih od katarakte,  melanoma , kao  i nemelanomskih tumora kože, dodao je Zrnić.
 Štetne posljedice sunčevog zračenja na koži nastaju, pre svega, izlaganjem ultravioletnom (UV) spektru sunčevih zraka uz napomenu da i infracrveno zračenje značajno doprinosi starenju kože. Trebalo bi imati u vidu da se oko 80% izlaganja sunčevom zračenju u toku čitavog života odigra u toku brojnih i kratkih izlaganja bez namere da se potamni.
Svi produkti za samotamnjenje kože danas na svom pakovanju moraju da imaju upozorenje da ne sadrže zaštitne faktore od sunčevog zračenja i da ne štite kožu pri izlaganju sunčevom zračenju, niti od starenja kože niti drugih ozbiljnijih posledica. Kada govorimo o izlaganju sunčevom zračenju i njegovom štetnom uticaju na kožu, kaže prof. Zrnić,  treba uzeti u obzir izlaganje suncu od rođenja , s obzirom na to da koža pamti sve.  Zabrinjavajuća je činjenica da je veliki broj, posebno mladih, koristi  usluge salona sa vještačkim izvorima UV zračenja - solarijume.
Tolerancija prema izlaganju sunčevom zračenju zavisi od količine melanina u koži i genetske predispozicije.
Na osnovu reakcije na sunčevo zračenje nakon prvog 30-minutnog izlaganja sunčevom zračenju za vreme leta i mogućnosti  tamnjenja kože razlikujemo 6 tipova kože:
  1. tip 1 -  lako izgori, nikada ne pocrni.
  2. tip 2 - obično lako izgori i minimalno potamni.
  3. tip 3 - umereno gori, postepeno tamni.
  4  tip 4 - minimalno izgori, uvek potamni.
  5. tip 5 - retko izgori i intenzivno potamni - osobe sa tamnijom kožom
  6. tip 6 - nikada ne izgori, crnci. 
 Osnovna i najefikasnija mera prevencije hroničog oštećenja kože nastalog izlaganjem sunčevom zračenju je izbjegavanje izlaganja sunčevom zračenju od 10 do 16 časova , upotreba zaštitnih mjera i sredstava, prije svega odgovarajuće odjeće i preparata za lokalnu primjenu sa sposobnošću apsorpcije UV zraka, naglasio je prof. dr Bogdan Zrnić, specijalista dermatovenerolog, šef katedre za dermatovenerologiju Medicinskog fakulteta u Banjaluci, gostujući u Јutarnjem kontakt programu Radija RS.

Gordana Prtina