latinica  ћирилица
ЈUTARNjI PROGRAM | 20/08/2013 | 13:26

Anemija

Brzo zamaranje, pospanost, vrtoglavica, bljedilo kože, ubrzan rad srca, neki su simptomi malokrvnosti ili anemije. Anemija može da bude ozbiljno stanje, koje značajno utiče na kvalitet života, a ako dugo traje može ozbiljno da naruši zdravlje. Ovo je , između ostalog , rekao dr Mladen Šukalo, specijalista porodične medicine, šef Edukativnog centra u Domu zdravlja Banja Luka, gostujući u Јutarnjem kontakt- programu Radija RS.

 Anemija je stanje nedostatka crvenih krvnih zrnaca. U tom slučaju , mali broj eritrocita sadrži manje hemoglobina, zbog čega je dostava kiseonika u mozak, srce i mišiće smanjena pa anemična osoba osjeća mentalnu i fizičku slabost.
Simptomi
Anemija je najčešća kod djece, jer nagli rast i naglo povećanje težine izaziva pad crvenih krvnih zrnaca, a dijete je razdražljivo, plačljivo, blijedo, slabo jede, teže pamti, kaže dr Šukalo.
Simptomi anemije kod odraslih osoba su slabost, pojačani umor, otežana koncentracija, bljedilo , vrtoglavica, zujanje u ušima. Često se javljaju i glavobolje, ističe dr Šukalo i napominje specifične simptome u vidu promjena na noktima i u uglovima usana.
Dijagnostika
Ljekari utvrđuju postojanje anemije kroz razgovor sa pacijentom o njegovim tegobama/anamneza/, pregledom oboljelog i izradom krvne slike. Na osnovu vrijednosti hemoglobina, jasno može da se utvrdi anemija, rekao je dr Šukalo.
Liječenje
Liječenje anemije je različito i zavisi od uzroka anemije. Uzroci ovog oboljenja mogu da se odrede samo uz stručnu pomoć ljekara, koji će na osnovu nalaza propisati terapiju. Trebalo bi izabrati lijek koji organizam dobro podnosi i piti ga sa vodom i voćnim sokom, pola sata prije obroka ili u toku jela, rekao je dr Šukalo, gostujući u Јutarnjem kontakt programu Radija RS.
Prevencija
Ako se anemija ne liječi na vrijeme teško stanje organizma može dovesti do potrebe za transfuzijom krvi. Osim toga , niske vrijednosti eritrocita mogu prouzrokovati dodatne zdravstvene probleme. Anemija može dovesti do preopterećenja srca, srčanih tegoba, može otežati mentalne procese.
Kada mozak ne dobija dovoljno kiseonika, teško je učiti i pamtiti, kasnije čak otežava i pisanje i obavljanje svakodnevnih poslova. Ako anemija dugo traje, može ozbiljno da ugrozi zdravlje, pa ljekari preporučuju raznovrsnu ishranu, kao najbolji vid prevencije.
Da bi se izbjegla anemija kod djece, kod kojih je najčešća, dr Šukalo preporučuje dojenje, a u dobi od pola godine života uvođenje mrkve, krompira, žitarica, žumanjka.
Ishrana kod odraslih trebalo bi da bude raznovrsna i da sadrži crveno meso, goveđu jetru, piletinu, ribu, grah , povrće, voće, naročito jabuke.
G. Prtina