latinica  ћирилица
ЈUTARNjI PROGRAM | 29/08/2013 | 10:55

Vozači OPREZ - počinje škola

Akcije MUP-a RS na poboljšanju bezbjednosti učenika u saobraćaju

Gostujući u Јutarnjem programu Radija RS Zoran Sredić glavni inspektor policije u Јedinici za poslove bezbjednosti saobraćaja u MUP-u RS, rekao je da se aktivnosti MUP-a u oblasti bezbjednosti učenika u saobraćaju odvijaju u nekoliko faza. Prva faza je završena i u njoj su pripadnici MUP-a obilazili saobraćajnice u blizinama škola i evidentirali nedostatke, posebno u vezi sa nedovoljnom ili lošom saobraćajnom signalizacijom. Tamo gdje su uočeni nedostaci, MUP je obavjestio nadležne u lokanim zajednicama, sa sugestijom da se svi nedostaci ukolone do početka školske godine.

U drugoj fazi biće pojačano prisustvo policije u oklini škola na početku školske godine. Prve sedmice u školskoj godini, kao i prethodnih godina, u blizini svake škole dežuraće policajac, a kasnije će prema procjeni situacije biti pojačanog prisustva policajaca u blizinama škola.

Pripadnici policije učestvovaće, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i Auto moto savezom Republike Srpske, u edukaciji učenika i roditelja kako bi se najmlađi što bolje pripremili za iazaove koji ih očekuju u saobraćaju.

U narednom periodu biće pojačana kontrola tehničke ispravnosti vozila koja se koriste za prevoz đaka. Ove kontrole već su počele, a biće i nastavljene pošto se očekuje da početkom školske godine u soabraćaj  budu uključeni i dodatni autobusi.

Zoran Sredić glavni inspektor policije u Јedinici za poslove bezbjednosti saobraćaja u MUP-u RS, pozvao je roditelje-vozače da obavezno koriste sjedalice i podmetače kada voze djecu u automobilu, a sve roditelje da svojim primjerom uče djecu kako da se ponašaju u saobraćaju, počevši od pravilnog kretanja kolovozom pa do prelaska ulice na za to predviđenim mjestima. To je  najbolji način da djecu naučimo da se zaštite u saobraćaju i da kasnije budu i odgovorni vozači.

Posebna molba upućena je, u Јutarnjem programu Radija RS,  vozačima da budu maksimalno oporezni u blizinama škola i da se pridržavaju propisa o ograničenja brzine od ponedjeljka, kada počinje školska godina, .