latinica  ћирилица
SVILEN KONAC | 17/09/2013 | 14:56

METEOROLOZI

Vrijeme je zajednički naziv za atmosferske prilike. Ono može da bude toplo ili hladno, suvo ili vlažno, sunčano ili oblačno, vjetrovito ili tiho. Mijenja se iz dana u dan, a srednje vremensko stanje u toku dužeg perioda zove se klima...

Svjedoci ste bili mnogo puta do sada kako vrijeme zna biti surovo i kako se priroda zna poigrati sa nama, njenim malim slugama. Iako ne možemo baš mnogo uticati na nju možemo barem predvidjeti neke klimatske događaje. Danas govorimo o tome kako meteorolozi predskazuju vrijeme.
Ima mnogo složenih činilaca koji utiču na promjenu vremena, ali je najvažniji činilac Sunce. Pod njegovim uticajem voda isparava i vazduh se grije, tako da struje toplog vazduha nose vodenu paru u visinu. Tamo se vazduh hladi i vodena para pretvara u kišu. Ovo se dešava postepeno, ili burno. Kada se ove promjene dešavaju burno nastaju oluje.
U skoro cijelom svijetu danas postoje meteorološke stanice, u kojima se vrše meteorološka mjerenja i posmatranja.
Karte koje proučavaju meteorolozi, pokazuju razne podatke: mjesta jednakog vazdušnog pritiska, iste temperature, pravac lokalnih vjetrova, oblačnost, kišu ili snijeg, količinu padavina, kao i oblasti u kojima je vazdušni pritisak viši, ili niži od normalnog. Posmatrajući karte meteorolog može da kaže i šta će se desiti u postojećim uslovima. On zna da nizak pritisak ukazuje na oluje, jer nailazi hladan vazduh umjesto toplog, vlažnog vazduha koji se podiže u visinu. Visok pritisak najavljuje lijepo vrijeme.
Na Sjevernoj polulopti, vjetrovi oko oblasti s visokim pritiskom duvaju prema spolja, u smjeru kretanja kazaljke na satu. U oblasti s niskim pritiskom vjetrovi duvaju prema unutrašnjosti, suprotno kretanju kazaljke na satu. Tako se može predvidjeti pravac vjetrova. Meteorolog zna i kojom brzinom se smjenjuju ove oblasti pritiska. Uz sva ta znanja i uz vremenske izvještaje iz svih dijelova zemlje, meteorolog može, prilično pouzdano da predskaže vrijeme u nekoj oblasti.