latinica  ћирилица
KORIЈENI | 03/10/2013 | 18:22

'' Dani Izraela'' u Republici Srpskoj

28. 09. 2013. Cilj organizovanja '' Dana Izraela'' je razvijanje prijateljskih odnosa između Republike Srpske i Izraela'', koji su moram sa zadovoljstvom reći na najvišem nivou'' izjavio je , šef predstavništva RS u Izraelu, Arie Livne, gostujući u emisiji '' Korijeni'' Radija Republike Srpske.

''Dani Izraela'' biće održani u ponedjeljak 7. oktobra u Banskom dvoru u Banjaluci . Na ovoj manifestacji koja se održava pod pokroviteljstvom ambasadora Izraela u BiH, Davida Koena, prisustvovaće brojni zvaničnici iz RS, ličnosti iz javnog i kulturnog života Srpske, kao i prijatelji i poštovaoci jevrejske kulture . 

 Na svečanosti će govoriti ambasador David Koen, šef predstavništva RS, Arie Livne i predsjednik RS, Milorad Dodik.
''Cilj organizovanja '' Dana Izraela'' je razvijanje prijateljskih odnosa između Republike Srpske i Izraela'', koji su moram sa zadovoljstvom reći na najvišem nivou'' izjavio je za Radio RS, šef predstavništva RS u Izraelu, Arie Livne. On je navao da je ovo drugi put da se u Banjaluci održavaju '' Dani Izraela'', ističući da je ranije ovom manifestacijom bio obilježavan ''Dan nezavisnosti države Izraela''.

'' To je dan prijateljstva naroda Republike Srpske i Izraela i namjeravamo da to postane tradicionalna manifestacija, koja se ove godine održava u Banskom dvoru u Banjaluci, a nadam se već od naredne godine ovaj i slični događaji biće organizovani u Јevrejskom kulturnom cenrtu, čija izgradnja je u toku, a koji bi trebalo da bude svečano otvoren u aprilu naredne 2014. godine'', istakao je Livne.
Arie Livne govoreći o dobrim prijateljskim odnosima između Srpske i Izraela nevao je da je u proteklih nekoliko godina urađeno mnogo na uspostavljanju privrednih, kulturnih i drugih veza. '' Moram reći da je za razvoj ovih odnosa između Srpske i države Izrael u najvećoj mjeri zaslužan predsjednik RS, Milorad Dodik, ne umanjujući značaj i drugih ličnosti iz političkog i javnog života, koji su svojim radom doprinijeli razvoju tih odnosa'', naglasio je Livne.

'' Dani Izraela'' biće održani u Banskom dvoru, 7. oktobra sa početkom u 20 časova, kada će biti prikazan kulturno- umjetnički program na kome će biti predstavljena bogata jevrejska kultura i tradicija. Arie Livne rekao je da su na ovu manifestaciju dobro došli svi ljude dobre volje, poštovaoce jevrejskog naroda kulture, tradicije i pozvao građane Banjaluke i Srpske da dođu na '' Dane Izraela''. 

 

Pripremila- Radmila Karanović