latinica  ћирилица
ЈUTARNjI PROGRAM | 18/10/2013 | 13:51

POČINjE VAKCINACIЈA PROTIV GRIPA U REPUBLICI SRPSKOЈ

Vakcinacija protiv gripa u Republici Srpskoj trebalo bi da počne u srijedu, 23. oktobra, a cijena vakcine je 15 maraka, rekla je u Јutarnjem kontakt programu Radija RS , specijalista epidemiolog Nina Rodić-Vukmir iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Vakcinacija je najefikasnije, najbolji i najjeftiniji način da se zaštitite od neke zarazne bolesti, pa tako i od gripa. Ova vakcina primjenjuje se više od 50 godina, a sadrži mrtve viruse koji ne mogu da izazovu bolest, ali stimulišu otpornost organizma na ovaj virus, kaže spec. epidemiolog Nina Rodić - Vukmir iz Instituta za javno zdravstvo Srpske, gostujući u Јutarnjem kontakt programu Radija Republike Srpske.
Potrebno je da prođu do dvije sedmice, nakon vakcinacije, dok se ne razvije zaštita.
Sva lica starija od 6 mjeseci mogu da dobiju vakcinu protiv gripa. Vakcinacija se posebno preporučuje licima zaposlenim u službama od javnog značaja - zdravstvenim radnicima, prosvjetarima, šalterskim radnicima, policiji, vojsci, zatim licima  u kolektivnim smještajima / domovi za stara i nemoćna lica , domovi za lica s posebnim potrebama, kolektivni smještaji/.
Vakcinacija protiv gripa posebno se preporučuje oboljelim od dijabetesa koji koriste inzulin, kod kardiovaskularnih i plućnih bolesti, bolesti bubrega, multiple skleroze i drugih hroničnih oboljenja.
Ovu vakcinu ne smiju primiti lica alergična na jaja i pileće proteine, zatim oni koji su imali jaku reakciju na dobijenu  vakcinu, djeca mlađa od 6 mjeseci. U slučaju da već imate grip, vakcinacija neće djelovati.
Nekoliko savjeta kako da zaštitimo sebe i druge:
- Pokrijte usta kada kašljete ili kišete, najbolje papirnatom maramicom.
- Redovno perite ruke, toplom vodom i sapunom.
- Često provjetravajte prostorije.
- Izbjegavajte veće skupove. Ne odlazite u kućne ili bolničke posjete, a u školu ili na posao vratite se tek kada se potpuno oporavite, rekla je specijalista epidemiolog Nina Rodić - Vukmir iz Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Gordana Prtina