latinica  ћирилица
ЈUTARNjI PROGRAM | 25/10/2013 | 15:30

Helikopterski servis RS

Novi helikopter, BEL 206, najkasnije za mjesec dana biće spreman za medicinsku evakuaciju hitnih slučajeva, rekao je direktor Helikopterskog servisa RS, Boban Kusturić, gostujući u Јutarnjem kontakt programu Radija RS.

U Srpskoj nema onog koji ne zna za hrabru ekipu Helikopterskog servisa RS, koja je u zimu , 2011, spasila mnoge u velikom snježnom nevremenu koje je dvadesetak dana haralo Srpskom.
250 akcija , samo u tim danima, imali su ovi hrabri momci. Bilo je 47 evakuacija, 27 medicinskih intervencija i više od stotinu spasenih života.
Boban Kusturić, jedan od hrabrih pilota iz ove ekipe , direktor Helikopterskog servisa RS ,bio je gost Јutarnjeg programa Radija RS.
Sada, kada je temperatura oko 26, 27 stepeni, kada mislimo da se helikopterska ekipa odmara, pred njima su novi poduhvati. Bogatiji su za helikopter, Bel 206, koji će za mjesec dana biti opremljen i spreman za medicinsku evakuaciju pacijenata kojima je potrebna hitna ljekarska intervencija , u bilo kojem dijelu RS.
Kada je riječ o ovakvim situacijama, Boban Kusturić, direktor Helikopterskog servisa, kaže da helikopter može biti spreman za let za desetak minuta, a piloti su bili na edukaciji za ovakve slučajeve u VMA u Beogradu.
Pokazalo se da nema zadatka koji Helikopterski servis ne može da izvrši. Godišnje imaju i po 500 sati leta, u formi su, a za vrijeme nevremena u Srpskoj letjeli su i po 10 sati, kaže Kusturić.
U slučaju obilnijeg snijega, u zabačenim područjima RS ponovo će intervenisati Helikopterski servis RS, dogovoreno je na sastanku direktora republičke uprave Civilne zaštite Milimira Dodera i načelnika Opštine Sokolac, Milovana Bjelice.
Naime, 40 stručnjaka radi na dokumentu o procjeni ugroženosti stanovništva na nivou RS, a koji bi Vlada RS trebalo da usvoji do kraja ove godine.
Na osnovu ovog dokumenta biće doneseni planovi zaštite , preventivnog djelovanja, kao i mobilizacije stanovništva, ako bude potrebno.
Zadatak Helikopterskog servisa, u slučaju većih padavina, biće dostavljanje hrane i lijekova i evakuacija hitnih slučajeva, rekao je Boban Kusturić, gostujući u Јutarnjem kontakt-programu Radija RS.