latinica  ћирилица
ЈUTARNjI PROGRAM | 28/10/2013 | 14:51

Kontrola vozača pod dejstvom alkohola u RS

Sve češće smo svjedoci velikog broja nesreća na našim saobraćajnicama, u kojima osim povrijeđenih lica i velike materijalne štete, nerijetko ima i poginulih. S obzirom na to da je alkohol, nažalost, veoma čest saputnik vozača koji takve nesreće prouzrokuju, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, od 24. do 27. oktobra sprovelo je akciju pojačane kontrole vozača koji upravljaju motornim vozilom pod dejstvom alkohola.

Vožnja pod uticajem alkohola u RS uzrok je 915 saobraćajnih nezgoda tokom prvih deset mjeseci ove godine, dok su u istom periodu policijski službenici zbog vožnje pod uticajem alkohola isključili 13.447 vozača, rekao je gostujući u Јutarnjem programu Radija RS, glavni inspektor policije za bezbjednost saobraćaja u MUP-u RS, Zoran Sredić.

Ono što vozači zanemaruju jeste činjenica da je alkohol opasan u kombinaciji s volanom i brzinom. Naime, konzumiranjem alkohola vozač dobija lažnu sliku da može voziti brže i bolje, a u stvari je to najveća zamka, jer refleksi postaju znatno lošiji, vid slabiji, a moć zapažanja je daleko manja. Čak i veoma male količine alkohola u krvi izazivaju vidljive poremećaje ponašanja kod vozača.
Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja, za vozače koji upravljaju vozilom u alkoholisanom stanju propisane su novčane kazne u zavisnosti od količine alkohola izmjerene u krvi. Tako su za utvrđenih od 0,3 do jedan promil alkohola u krvi predviđeni novčana kazna od 50 KM i jedan kazneni bod, dok je za vozače koji imaju od jedan do dva promila alkohola, novčana kazna 100 KM, uz dva kaznena boda i zaštitnu mjeru zabrane upravljanja vozilom u trajanju od jednog mjeseca.
Za vozače kod kojih bude utvrđeno da imaju više od dva promila alkohola u krvi predviđena je kazna od 400 KM, dva kaznena boda i mjera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od dva mjeseca.
Kazne za odbijanje alkotestiranja iste su kao i u slučaju vožnje sa utvrđenom maksimalnom koncentracijom alkohola.
U posljednje vrijeme sve je više pješaka koji u vidno pijanom stanju teturaju po kolovozu i često su uzrok saobraćajnih nezgoda. Predviđena kazna za ova lica iznosi 100 KM.
Problem ne može riješiti samo jedna institucija, treba zajedno raditi na promjeni stavova kod vozača. Najefikasniji načini da se ovaj problem spriječi, jeste preventivno djelovanje, kako društva, tako i svih subjekata, edukacijom putem medija, ali i pooštravanjem kazni za sve one koji voze pod uticajem alkohola, naglasio je Sredić.
Nažalost, prema zakonskim propisima, kod nas nije moguća trajna zabrana upravljanja vozilom i doživotno oduzimanje dozvole onima koji su više puta vozili u alkoholisanom stanju ili ako su samo jednom izazvali saobraćajnu nesreću, dodao je glavni inspektor policije za bezbjednost saobraćaja u MUP-u RS, Zoran Sredić.
O. Korać