latinica  ћирилица
ЈUTARNjI PROGRAM | 01/11/2013 | 12:58

Značaj formiranja Zajednica etažnih vlasnika

Značaj osnivanja Zajednica etažnih vlasnika ogleda se prvenstveno u činjenici da etažni vlasnici u stambenoj zgradi upravljaju zgradom, što se smatra da odlučuju o korištenju i održavanju zajedničkih dijelova zgrade, obezbjeđivanju finansijskih sredstava za održavanje, te odlučuju i o drugim pitanjima od značaja za korištenje i održavanje zgrade, na način i pod uslovima utvrđen Zakonom o održavanju zgrada, istakao je Zoran Novaković, načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i poslove saobraćaja u Administrativnoj službi Grada Banjaluka, gostujući u Јutarnjem programu Radija Republike Srpske.

Da bi se osnovala Zajednica etažnih vlasnika, to se može učiniti onda, pojasnio je Novaković, kada najmanje 51 odsto etažnih vlasnika potpiše Ugovor o osnivanju zajednice. Etažno vlasništvo na stan, kao posebnom dijelu zgrade, dokazuje se rješenjem Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Područna jedinica Banjaluka.

Osnovni cilj formiranja Zajednica etažnih vlasnika je održavanje zajedničkih dijelova zgrade koja je nedjeljiva suvlasnička zajednica svih zajedničara, a što se ogleda u finansiranju održavanja zgrade od strane etažnih vlasnika, rekao je Novaković.