latinica  ћирилица
ЈUTARNjI PROGRAM | 11/11/2013 | 08:28

Budi na pravoj strani, biraj život bez oružja

Zakona o amnestiji za nedopušteno posjedovanje minsko-eksplozivnih sredstava i oružja u Republici Srpskoj

Kampanja "Budi na pravoj strani, biraj život bez oružja" počela je 01.09.2013. godine, i obuhvata primjenu Zakona o amnestiji za nedopušteno posjedovanje minsko-eksplozivnih sredstava i oružja u Republici Srpskoj. Cilj kampanje je unapređenje svijesti građana o opasnostima zloupotrebe oružja, smanjenje broja ilegalnog oružja i smanjenje incidenata sa ilegalnim oružjem kao i podsjećanje građana na mogućnost legalizacije oružja.

Mirna Šoja, portparol MUP-a RS, gosujući u Јutarnjem programu radija RS pozvala je sve građane koji posjeduju nelegalno naoružanje, da ga predaju do kraja naredne godine do kada je Zakon o amnestiji na snazi.

Šoja je podsjetila da se oružje može predati u bilo kojoj stanici policije u Republici Srpskoj, pri čemu se neće tražiti podaci o porijeklu.

Svi koji predaju oružje mogu ostaviti i svoje podatke u MUP-u, a ti podaci se neće koristiti protiv lica koja su predala oružje, nego samo za evidenciju naoružanja u MUP-u Srpske radi kasnijeg uništenja..

Ukoliko graćani nisu sigurni da mogu bezbjedno transportovati oružje, ili ako posjeduju podatke da se na nekoj lokaciji nalazi veća količina oružja ili minsko-eksplozivnih sredstava, to mogu anonimno, besplatnim pozivima, prijaviti na  broj Civilne zaštite 121, ili Policije 122. 

Vojno naoružanje se ne može legalizovati, a ukoliko se radi o trofejnom oružju, ono se može legalizovati uz redovnu procreuru (registracija i onesposobljavanje).

Oružje za ličnu bezbjednost može se legalizovati uz ispunjenje svih zakonskih uslova, s tim da, dok traje amnestija, neće biti potrebno pravdati porijeklo tog oružja, rekla je Mirna Šoja, portparol MUP-a RS.

Kampanja "Budi na pravoj strani, biraj život bez oružja" traje do kraja naredne godine uporedo u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.