latinica  ћирилица
ЈUTARNjI PROGRAM | 14/11/2013 | 14:29

U BANjALUCI OBILjEŽEN SVЈETSKI DAN BORBE PROTIV DIЈABETESA

Danas u svijetu živi više od 366 miliona ljudi s dijabetesom, od toga gotovo 100 miliona ovisi o inzulinu. Dijabetes je uzrok više od četiri miliona smrti svake godine. Svake desete sekunde neko umire od komplikacija prouzrokovanih dijabetesom.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa – šećerne bolesti, 14. novembar,  obilježava se u više od 160 zemalja svijeta,  pod vođstvom Međunarodne federacije za dijabetes (IDF). Svjetski dan šećerne bolesti ustanovili su 1991. godine Međunarodna dijabetes federacija i Svjetska zdravstvena organizacija, kao odgovor na rastuću zabrinutost i brigu za oboljele od  dijabetesa.
Povodom Svjetskog dana borbe protiv  dijabetesa , u Јutarnjem kontakt programu Radija RS govorili smo o dijabetesu kod djece, a gošća u studiju Radija RS bila je dr Vesna Miljković, pedijatar endokrinolog sa Klinike za dječije bolesti KCBL.
Dijabetes tip 1 je najučestaliji oblik dijabetesa koji se javlja kod djece, od 90 do 95% djece mlađe od 16 godina, koja imaju dijabetes , ima dijabetes ove vrste, kaže dr Miljković. Dijabetes tip 1 je autoimuno oboljenje, to je stanje u kojem imuni sastav organizma ,,napada" vlastito tkivo i organe.
Uzrok dječijeg dijabetesa još nije razjašnjen, a vjerovatno uključuje kombinaciju genetskih i ekoloških uzroka.
U RS ima oko 300 oboljele djece od dijabetesa, navodi dr Miljković i napominje da su prvi simptomi bolesti žeđ, gubitak tjelesne težine, umor, učestalo mokrenje, glavobolja , bol u stomaku, problemi u ponašanju.
Većini djece, u liječenju dijabetesa, potreban je tretman inzulinom, koji odredi pedijatar ili specijalista za dijabetes.U poslednjih nekoliko godina u RS , da bi se izbjeglo stalno davanje inzulina i bockanje, u liječenju se koriste inzulinske pumpe, koje , na žalost, zahtijevaju velike izdatke, ali znatno utiču na kvalitet života.
 Јedna inzulinska pumpa košta oko 6000 KM, navodi dr Miljković, pa se svake godine u RS organizuju donatorske večeri , za pomoć u nabavci inzulinskih pumpi.
Život sa dijabetesom može biti veliki napor i za dijete i za porodicu, pa je potrebno strpljenje, upoznavanje sa svim aspektima bolesti, podrška društvene zajednice.
Obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, u Parku Petar Kočić, kod Staklenca u Banja Luci, prisustovao je i predsjednik RS, Milorad Dodik.