latinica  ћирилица
ЈUTARNjI PROGRAM | 22/11/2013 | 10:53

Ispravnost hrane životinjskog porijekla

U Banjaluci je u prvih sedam mjeseci ove godine, kontrolisana higijenska ispravnost 10.288 uzoraka namirnica životinjskog porijekla od čega je 212 bilo neispravno, izjavio je Drago Nedić, direktor Veterinarskog instituta Republike Srpske "Vaso Butozan" Banjaluka, gostujući u Јutarnjem programu Radija RS.

- Potrebno je češče sprovoditi kontrole kako bi se moglo precizno procijeniti stanje. Kada bi bile pojačane kontrole, ovaj procenat od oko 2 odsto neispravnih uzoraka bio bi znatno veći. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, on bi trebalo da bude od 4 do 8 odsto, naglasio je Nedić. Kako on navodi, najveći dio uzoraka dostavljen je na osnovu službenih kontrola inspekcije.

Kada je riječ o mikrobiološkoj neispravnosti životnih namirnica, Nedić je istakao da ona nastaje od nehigijene i loših uslova u kojima se drži meso. Dodao je da radnik svojim postupanjem može da zarazi namirnice sa kojima dolazi u kontakt.

-Ako je radnik prebolio salmonelu, onda postaje potencijalni prenosilac uzročnika oboljenja putem namirnica na druge ljude. Ukoliko ostali ljudi koji dođu u kontakt sa tim namirnicama ne prekinu lanac i isto tako ne primjenjuju mjere higijene, oni priborom, posuđem, radnim površinama i drugim predmetima prenose uzročnike oboljenja, rekao je Nedić.

Po Zakonu o hrani Republike Srpske, kazne za stavljanje u promet neispravne hrane kreću se od 6.000 do 18.000 KM.