latinica  ћирилица

STAN' NERETVO

O šest priča o životu Srba u dolini Neretve

 Veliki srpski pjesnik  Aleksa Šantić zapisao je u jednoj od svojih pjesama:

"Mi znamo sudbu i sve što nas čeka

no strah nam neće zalediti grudi

volovi jaram trpe a ne ljudi

Bog je slobodu dao za čovjeka."

Ti stihovi nametnuli  su se kao najbolji pokazatelj šest  priča o životu Srba u dolini Neretve koje  je uradila Mira Lolić Močević  sa saradnicima (Siniša Јalić, Biljana Ševa, Uroš Mlađenović, Novo Bukša , Duško Јovanović i Aleksandar Đorđević) : Slobodan - svjedočenje Slobodana Benđe, koji je rodnu Bjelovčinu, u opštini Konjic, pred ratnim strahotama 1992., morao zamjeniti Australijom,  u kojoj  danas živi.  Pored niza teških i dramatičnih situacija kroz koje je prošao  u zadnjem otadžbinskom ratu,kao dvanaestogodišnji dječak, poručio je "U ratu je najbitnije sačuvati obraz"

Za nezaborav - svjedočenje Јove Mirkovića iz Prebilovaca koji je kao dijete od trinaest godina, ostao bez majke i sestara.Kao i stotinjak muških glava, iz ovog hercegovačkog sela, koji su preživjeli pokolj u dolini Neretve (koje su u Drugom svjetskom ratu , planski i sistematski,sprovele  ustaše iz okolnih mjesta , a po nalogu političke vlasti fašističke Nezavisne države Hrvatske)

 Sjećam se -svjedočenje Časlava Medana takođe trinaestogodišnjeg dječaka o dešavanjima u Prebilovcima u ljeto 1941 godine , i stradanju ženskih članova njegove porodice kao i oca koji je povjerovao dugogodišnjem prijatelju  .

Voskresenje- Dugo se ćutalo o  zločinu nad civilima , uglavnom ženama i djecom u Prebilovcima u Drugom svjetskom ratu, a onda je  nad kostima prebilovačkih žrtava ponovljen zločin  u zadnjem ratu...

 Ljubav, vjera , nada - Prateći životnu priču jednog izuzetnog mladog čovjeka, kome je kako je sam rekao "ljubav sve" neplanirano su nastale sve prethodne priče, počev od prve koja je pojasnila dileme vezane za život ili povratak Srba u dolinu Neretve. Malo je susreta koji na novinara ostave utisak kao što je na našu ekipu ostavilo druženje sa Branislavom  i Tamarom . Branislav Rajković je mladi čovjek koji svojim stavom prema životu i profesionalnim opredjeljenjem bez obzira na strašnu tragediju koja ga je zadesila, svjedoči šta je ljubav.

 I ovim putem želimo da se zahvalimo Eparhiji ZahumskoHercegovačkoj i Nacionalnom udruženju Prebilovci iz Beograda  za pomoć u realizaciji ovih šest priča,  za koje ste nam, Vi pošovani gledaoci,  poslali brojne poruke na kojima se zahvaljujemo. Za sve Vas , čiju je dušu  dotakla pjesma etno grupe Zahumlje i snimak koji možete pogledati.