latinica  ћирилица
RIZNICA ZNANjA | 03/03/2014 | 13:13

Kivi - "super voćka"

Za kivi kažu da je "super voćka". Potiče iz Kine, odakle su ga misionari početkom prošlog vijeka odnijeli na Novi Zeland, a odatle se proširio na čitavu planetu. Ima intenzivan ukus, sočan je, sa malim crnim sjemenkama. Ima idealan odnos između kalorija i ljekovitih sastojaka. Bogat je antioksidansima, a vitamina C ima više od pomorandže. Osim toga, odličan je izvor vitamina A i E, kao i vlakana. Kalijuma sadrži više od banane. Ali, šta kivi sve može?

Ako se redovno konzumira snabdijeva organizam velikim količinama vitamina C i u velikoj mjeri smanjuje rizik od oboljenja kardiovaskularnog sistema, pojave šloga ili karcinoma. Dobar odnos natrijuma i kalijuma iz egzotične voćke dodatno pomaže da do ovih bolesti ne dođe. Istraživanja su pokazala da, ako se pojede jedan kivi svako jutro, postiže se efekat isti kao aspirin, koji sprečava nastanak krvnih ugrušaka. Ovo voće smanjuje nivo triglicerida u krvi za 15 odsto i tako čuva arterije i srce. Pomaže i u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi. Kao dobar izvor dijetalnih vlakana, redovnim konzumiranjem se smanjuje nivo holesterola. Vlakna eliminišu i toksine iz debelog crijeva što sprečava karcinom debelog crijeva. Osim toga, kivi pomaže u održavanju ravnoteže između dobrih i loših bakterija u crijevima. Preporučuje se i kod zarastanja rana, održavanja zdravlja kostiju, zuba i desni. Ljekoviti sastojci ovu voćku čine odličnim saveznikom u borbi protiv respiratornih oboljenja, čak i kada je riječ o astmi. Dokazano je i da poboljšava mentalnu aktivnost, ubrzava metabolizam, podstiče mršavljenje, a dobar je i za trudnice. Međutim, sa upotrebom ove voćke ipak bi trebalo biti oprezan, kada se previše jede, može da izazove alergiju.
Prilikom kupovine plod pritisnite palcem i kažiprstom. Ukoliko je blago mekan, znači da je zreo i sladak. Izbjegavajte kivi koji je gnjecav, a kora naborana, oštećena ili sadrži tamne mrlje. S obzirom na to da može da sazri i stajanjem, bolje je da kupite čvrste, nezrele plodove i ostavite ih na sobnoj temperaturi tri do pet dana, dalje od sunčeve svjetlosti i toplote. U frižideru zreli kivi čuvajte dvije do tri nedjelje.

Izvor - Poljoprivredni fakultet u Banjaluci