latinica  ћирилица
TAMO DALEKO | 05/03/2014 | 13:13

Albanija, zemlja orlova i bunkera

Ekipa emisije Tamo daleko boravila je pet dana u Albaniji

 

Ekipa emisije Tamo daleko, boravila je tokom novembra 2013 godine u Albaniji. Posjetili smo nekoliko gradova, od Skadra u kojem živi najveća srpska zajednica, preko glavnog grada Tirane i luke Drač, do istorijskih prostora Lješa i Elbasana.Tragajući za srpskim spomenicima, a ovdje ih ima mnogo, snimili smo do sada nesnimljene prostore.

Zadovoljstvo je bilo upoznati predstavnike srpske zajednice iz dva udruženja, "Morača-Rozafa" i "Sveti Јovan Vladimir", te njihove najmlađe članove koji su nam prenijeli kako vole da uče srpski jezik, ali nažalost nemaju dovoljno knjiga.

U Albaniji smo uživali obilazeći prelijepu Јadransku obalu i istorijsku luku Drač,odmarali se nakratko uz pogled na rijeku Bojanu koja se ulijeva u  Skadarsko jezero i prošetali starim utvrđenjem koje se izdiglo iznad Skadra, te saznali u kojem manastiru se vjenčao jedan od najpoznatijih ratnika sa ovih prostora, koga jedni zovu Skender begom a drugi Đurđem Kastriotijem, na čijem se grobu takođe bili.

 Iako najsiromašniju zemlju u Evropi, čija jedna trećina stanovnika boravi u inostranstvu, nazivaju zemljom orlova i bunkera, mi orlove  nismo vidjeli, sem  na bezbroj zastava širom zemlje, a hiljade  bunkera Envera Hodže, više nemaju istu ulogu kao u njegovo vrijeme.Bunkeri su pretvoreni u kafiće,neki obojeni u vesele boje , neki zarasli u mahovinu, kao što su  opustile  kuća i vila  diktatora,  koji su u 20. vijeku vladali ovom zemljom,  a srpski narod koji ovdje  živi vijekovima, izlagali različitim vidovima omalovažavanja i maltretiranja. Izgleda da su ta vremena iza Srba koji su opstali i  koje ni teški 20 . vijek nije otjerao sa njihovih ognjišta.

Albanija je zemlja u koju vrijedi otići , da bi se razbile predrasude. Imate šta vidjeti i doživjeti , prirodne  ljepote,  bezbroj istorijsko-kulturnih spomenika i grobove srpskih junaka iz ratova za oslobođenje.