latinica  ћирилица
KORIЈENI | 26/04/2014 | 12:38

Majkl Frojnd - '' Nastaviću da prenosim istinu o Srbima i Republici Srpskoj''

'' Srbe i Јevreje povezuje i zajedničko stradanje tokom Drugog svjetskog rata . Došao sam u Republiku Srpsku kako bih se informisao o životu naroda koji ovdje živi, i kako bih po povratku u Izrael mogao da prenesem široj jevrejskoj javnosti ono što predstavlja Republika Srpka i širio perspektive prijateljstva''', rekao je u intervjuu za Radio Republike Srpske, Majk Frojnd.

U organizaciji predstavništva RS u Izraelu u Banjaluci povodom Dana grada i pomena u Donjoj Gradini boravi ugledni kolumnista ''DŽeruzalem posta'' , Majkl Frojnd, koji je i predsjednik Društva izraelsko-srpskog prijateastva u Izraelu.
Frojnd je kazao  da već duže vrijeme osjeća solidarnost i poistovjećenost sa srpskim narodom, jer Srbe i Јevreje povezuje i zajedničko stradanje tokom Drugog svjetskog rata .
''Došao sam u Republiku Srpsku kako bih se informisao o životu naroda koji ovdje živi, i kako bih po povratku u Izrael mogao da prenesem široj jevrejskoj javnosti ono što predstavlja Republika Srpka i širio perspektive prijateljstva''', rekao je u intervjuu za Radio Republike Srpske, Majkl Frojnd.

Sa kulumnistom '' DŽeruzalem posta'' Majklom Frojndom u Banjaluci razgovarala urednica Složenih programa Radija RS, Radmila Karanović.




Radio Republike Srpske - Gospodine Frojnd kažite nam o motivima vašeg izuzetno naklonjenog odnosa prema srpskom narodu?

Majkl Frojnd - Tokom devedesetih godina kao i mnogi  drugi pratio sam zbivanja na području Zapadnog Balkana, uglavnom kroz prizmu zapadnih mas- medija. Imao sam priliku da budem suočen sa jednostranim pristupom, koji je bio vrlo neprijateljski naklonjen prema srpskoj strani, i tada  sam se  našao u poziciji da se pitam, imajući iskustvo i poznavajući jednostrane prikaze Blisko- istočnog konflikta i svega onoga kako se Izrael u negativnom kotekstu u istim tim medijima prikazuje,  da se ovdje ipak ne radi o nekoj vrsti analogije.

  Shodno tome više sam počeo da se interesujem za ovaj region, počeo sam da izučavam  pozadinu ovog konflikta, i  sami konflikt i došao do saznanja da se zaista zbivanja tokom devedesetih ratnih godina prikazuju na jedan vrlo jednostran i neobjektivan način, i počeo sam da dolazim do sopstvenih saznanja po tom pitanju.
  Došao sam do zaključka da ima mnogo sličnosti između  naša dva  naroda-  da su to mali narodi, koji su u više navrata bili suočavani sa okupacijama .
I jedani i drugi smo se suočavali sa stvarnošću u kojoj smo okruženi neprijateljski nastrojenim narodima i grupama među kojima je bilo čak i onih koji su pokušali da nas fizički unište. 

  Uprkos svemu mi smo ponosni narodi, odlučni da istrajemo i preživimo ,  i ponovo uprkos tome , da postoje znatni faktori koji su nažalost zainteresovani da to tako i ne bude.
Vjekovima su Srbi i Јevreji živjeli u miru u harmoniji jedni pored drugih na ovom području ali nažalost isto tako su bili sapatničke žrtve  tokom Drugog svjetskom ratu i Holokausta.

Radio Republike Srpske- Srbe i Јevreje povezuje zajedničko stradanje tokom Drugog svetskog rata, snažan identitet, nacionalni ponos, istorijsko pamćenje, koje Zapad često želi da izbriše ?

Majkl Frojnd- '' Nažalost to je potpuno tačno, često se nalazimo u situaciji da moramo da se suprotstavljamo znatnim dijelovima međunarodne zajednice kako bi uopšte opstali. I zbog toga je veza između srpskog i jevrejskog naroda ne samo istorijska već i sudbonosna.

Radio Republike Srpske - Koliko ste upoznati sa stradanjima Srba i Јevreja na prostoru bivše Јugoslavije ?

Majkl Frojnd - '' Do prije nekoliko godina,  moram da priznam da nisam znao o tome gotovo ništa, uprkos činjenici da dosta dobro poznajem oblast holokausta i  da sam neko ko se interesuje za to. Bio sam šokiran kada sam , prije svega, saznao a kasnije i čitao i izučavao strahote i zločine koje su počinile ustaše nad Srbima i Јevrejima na ovom području. 
  Prošle godine sam objavio u ''DŽeruzalem postu''   natpis pod naslovom - '' Zaboravljeni hrvatski holokaust '' , koji je upravo namijenjen ljudima koji nisu sa ovih prostora i koji su potpuno neinformisani i neobaviješteni o strahotama koje su se u tom period desile ovdje.

  Od temeljnog je značaja da se ulože svi potrebni napori u edukaciji ljudi, svih onih koji o tome treba da čuju, o strahotama koje su se desile ovdje Srpskom i Јevrejskom narodu tokom Drugog svjetskog rata u holokaustu. Nikako nije moguće razumjeti konstelaciju sadašnjosti ukoliko se ne razumiju pretpostavke iz prošlosti.


Radio Republike Srpske - Vi ste prvi put u RS, kakvi su Vaši utisci, imali ste mnogo prijema, kao i kod predsjednika RS , Milorada Dodika?

Majkl Frojnd - '' Ono što treba naglasiti da je Izrael zahvalan RS u okviru glasanja u međunarodnim forumima sa posebnim naglaskom na istorijsko glasanje u Savjetu bezbjednosti UN, kada je BiH bila nestalna članica toga tijela, nešto što je bila velika podrška Izraelu u tom momentu.
   Siguran sam da su Republika Srpska i predsjednik Milorad Dodik bili pod izuzetnim pritiscima da glasanje bude u obrnutom pravcu. I naravno da bi najlagodnije bilo za Republiku Srpsku i predsjednika Dodika da su išli tim putem, ali eto Republika Srpska i predsjednik Dodik su uspjeli da se odupru tim pritiscima, da imaju svoj put i svojim odlukama sprovedu tu odluku u korist Izraela.
  Јevreji pamte Srbe i znaju šta je dobro za njih učinjeno ako se to dugoročno posmatra. .
Ali ovakvi istorijski događaji biće zapisani i upamćeni od strane jevrejske države.

Radio Republike Srpske - Gospodine Frojnd da li možete da napravite paralelu između Blisko- istočnog sukoba situacije na Zapadnom Balkanu?

Majkl Frojnd  -  '' Apsolutno , uzmite za primjer samo Kosovo. Svakako Kosovo je mjesto gdje se srpski narod u duhovnom smislu rodio i to je drevna kolijevka ovog
naroda i ove zemlje . I kao što vidite dio međunarodne zajednice želi da ga otme od Srba.''

Radio Republike Srpske - Vi ste prilikom vaše nedavne posjete Srbiji kazali da je -Kosovo srpski Јerusalim- i ta poruka je dobro prihvaćena kod srpskog naroda. 
 
Majkl Frojnd - '' Tako je. Rekao sam da je - Kosovo srpski Јerusalim- ali kao što je Kosovo srpski Јerusalim, tako je - Јerusalim jevrejsko Kosovo.''

  To su mjesta naših nada, naših uzdanica, to su mjesta naših napora i zbog toga se na ovaj način suočavamo sa problemima. Zbog onih koji žele da otmu ta mjesta naših postojanja, kao što međunarodna zajednica od srpskog naroda traži da preda Kosovo, terorističkoj organizaciji, tako isto iod Izraela traeže da preda Јerusalim jednoj drugoj takođe  terorističkoj organizaciiji.

   Za Srbe da se odreknu Kosova i za Izrael da se odreknu Јerusalima bilo bi da se odriču svoje istorije i svoje perspektive. To bi bilo odricanje od sopstvene baštine , i upravo zbog svega prethodno kazanog Srbi i Izrael treba da sarađuju, treba da kooperativno pristupaju ovim problemima, kako bi zaštitili ono što im je najsvetije.''

Radio Republike Srpske- Predsjednik ste Udruženja Izraelsko- srpskog prijateljstva sa sjedištem u Izraelu, koja je platform djelovanja ovog Udruženja?

Majkl Frojnd -  '' Prije nekoliko godina osnovao sam ovo Udruženje s ciljem jačanja veza između Izraela i Srbije, s jedne strane i naroda između Srbije i Republike Srpske i izraelskog naroda. Osnovni smisao djelovanja tog Udruženja jeste promovisanje kulturnih, prosvjetnih i obrazovnih veza između dvije zemlje i naroda.''  

Radio Republike Srpske - Na čelu ste organizacije '' Ševai Izrael'', čime se bavi ova organizacija ?

 Majkl Frojnd - '' Sarađujemo sa potomcima Јevreja, koji su izrazili zainteresovanost i koji žele da se vrate u okrilje jevrejskog naroda. Tokom dvije hiljde  godina rasijanja Јevreji su bili proganjani, raseljavani, ubijani, tako da  nije  čudno da se potomci nakada jevrejskih plemena danas mogu naći na svim meridijanima svijeta.

  Tokom tekuće godinne želja nam je i namjera da dovedemo i pripadnike malobrojne Јevrejske zajednice ovdje u Banjaluci i Republici Srpskoj na jedan od odgovarajućih programa, koji bi imao za cilj da jača njihove korijene identiteta kojem pripadaju.
Јevrejsko rasijanje je značajna snaga koja itekako može da pomogne svojoj matici.
 
   Poznato mi je da Srbi kao narod i Srbija kao zemlja imaju veliku dijasporu i sigurno da bi Srbija kao matica srpskog naroda mogla  da sagleda dodatne načine povezivanja sa dijasporom za dobrobit obje strane.
  I ja bih tu pozvao da se  uči iz primjera jevrejske države gdje bi Republika Srpska i Srbija mogle zajednički da sagledaju potencijal saradnje sa svojom dijasporom, kako u moralnom tako i u organizaciono- političkom i finansijskom aspektu.''

Radio Republike Srpske - Vi ste ugledni kolumnista ‘’ DŽeruzalem posta’’ zapaženi su vaši članci i intrvjui koje ste pisali o posjeti zvaničnika RS prilikom njihove posejete državi Izrael i načinu na koji su oni primljeni u Izraelu, kao i odnosima Izraela i RS. Pretpostavljam da će te Vaš prvi dolazak u RS iskoristiti da napišete i uradite intervjue i članke za  list ‘’ DŽeruzalem post’’


 Majkl Frojnd -  '' Već duže vrijeme osjećam solidarnost i poistovjećenost sa srpskim narodom, jer Srbe i Јevreje povezuje i zajedničko stradanje tokom Drugog svjetskog rata.
   Došao sam u Republiku Srpsku kako bih se informisao o životu naroda koji ovdje živi, i kako bih po povratku u Izrael mogao da prenesem široj jevrejskoj javnosti ono što predstavlja Republika Srpska i širio perspektive prijateljstva.
 

  Imao sam priliku da tokom nekoliko posljednjih godina objavim više natpisa o srpskom narodu, i bio sam kritikovan od nekih koji ne misle baš dobro, da služim kao propagandista ‘’ srpskoj stvari’’, ali ne vjerujem  da je iskazivanje istine propaganda.
  Јa ću nastaviti da govorim istinu jer u Srbima vidim jednu vrstu bratskog naroda, neku vezu koja se graniči sa mističnom niti , nešto što treba da dobija svoj ekspoze.

   Srbi su divovi, kažem ovo dvosmjerno, fizički su visoka nacija, ali su Srbi divovi u svojoj istoriji, u svemu onome o čemu su morali da se suočavaju tokom svoje istorije, ali nažalost i tokom svoje sadašnjosti.

Radio Republike Srpske- Gospodine Frojnd hvala Vam na odvojenom vremenu za intervju za Radio RS.

Majkl Frojnd  - '' Velika  mi je  čast  što sam  svoj  prvi intervju ,  prilikom moje prve posjete  Republici Srpskoj dao upravo vama Radiju Republike Srpske, odnosno za  javnog emitera u RS.

  Sama činjenica da je  Radio Republike Srpske kao  javni emiter Srpske  zainteresovan da sasluša izraelca kao što sam ja i ono što predstavljam govori o korijenima prijateljstva između ova dva naroda- Srba i Јevreja.''