latinica  ћирилица
EU I MI | 28/06/2014 | 12:50

Evropski Mehanizam civilne zaštite

Kada se zemlja suoči sa prirodnom katastrofom, kao što se sredinom maja dogodilo u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, od presudnog značaja je pomoć drugih zemalja. EU u takvim situacijama aktivira Mehanizam za civilnu zaštitu koji je uspostavljen 2001 godine i obuhvata 32 zemlje, 28 članica i Makedoniju, Island ,Lihtenštajn i Norvešku.

 

Brza reakcija, dobra organizacija, ali i adekvatna pomoć drugih zemalja imale su ključnu ulogu tokom nedavnih poplava koje su pogodile region. Značajna pomoć upućena je i iz evropskih zemalja. Srbiji su kao kandidatu za članstvo, osim korištenja Mehanizma za civilnu zaštitu i humanitarne pomoći, dostupna i sredstva iz Evropskog fonda solidarnosti iz koga može računati na milijardu evra za otklanjanje posljedica nedavnih poplava.

Srđan Majstorović zamjenik direktora Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije u izjavi za RTRS uvjeren je da će, kako proces evropskih integracija bude odmicao, Srbija biti u prilici da se usaglašava u standardima i u oblasti civilne zaštite te da će usaglašavati kapacitete sa zahtjevima za državu članicu. Na taj način zemlja će biti spremna da doprinese solidarnosti, jednoj od osnovnih vrijednosti na kojima se zasniva Evropska Unija.

Uslov da dobije sredstva je da šteta prelazi 0,64 odsto bruto nacionalnog dohotka što je u slučaju Srbije 175 miliona evra. Ako ova procjena bude potvrđena imala bi 4 miliona evra iz ovog Fonda. Srbija bi uskoro trebalo da objavi konačnu procjenu štete od poplava. Prema prvim preliminarnim procjenama Evropske banke za obnovu i razvoj, ona iznosi između 1,5 i dvije milijarde evra.

Srbija priprema aplikaciju koju će podnijeti Evropskoj komisiji za pomoć iz Fonda solidarnosti Evropske Unije,izjavio je za RTRS Ivan Knežević iz Evropskog pokreta Srbije. Na osnovu ove aplikacije Evropska komisija traži odobrenje od Parlamenta i Evropskog savjeta. Knežević očekuje da će sredstva biti odobrena i da će ih Srbija moći koristiti.

Iako su nedavne poplave pokazale solidarnost među građanima, vidljiv je bio i nedostatak saradnje među vladama regiona. Јelica Minić konsultant u Evropskom pokretu Srbije izjavila je za RTRS da je Srbija uključena i predstavlja jednog od važnijih aktera u domenu regionalne saradnje i da često predstavlja dobre inicijative.

Bosna i Hercegovina kao potencijalni kandidat za članstvo u EU nema mogućnost da koristi sredstva evropskih fondova u istoj mjeri kao Srbija. Za sanaciju štete od poplava u BiH biće potrebno oko dvije milijarde evra prema izvještaju koji su izradile vlasti BiH, uz podršku EU, UN i Svjetske banke.U organizaciji Evropske komisije u Briselu će 16. jula 2014. godine biti održana donatorska konferencija za ove dvije zemlje.

Video prilog možete pogledati ovdje.