latinica  ћирилица
EU I MI | 01/07/2014 | 15:29

Sloboda izražavanja i medija: Najbolje prakse u Švedskoj

U organizaciji Evropskog centra za novinarstvo iz Mastrikta i Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje u Stokholmu je sredinom maja održan sastanak predstavnika medija iz Švedske, zemalja Zapadnog Balkana i Turske, među kojima je bila i RTRS.

“Prioriteti reformi za zemlje proširenja: Sloboda izražavanja i medija - Najbolje prakse u Švedskoj” osnovne su teme o kojima su novinari i urednici iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Crne Gore, Albanije i Turske razgovarali sa medijskih stručnjacima i kolegama sa švedskog državnog Radija, Televizije i novinske Agencije.

Medijsko zakonodavstvo u Kraljevini Švedskoj zasnovano je na snažnoj tradiciji slobode medija. Zakon o slobodi izražavanja donosen je daleke 1766. godine kao prvi zakon u svijetu kojim se ukida cenzura i uticaj politike na medije.

Zakon o slobodi pristupa informacijama dozvoljava uvid svim građanima  u državne informacije izuzev onih koje imaju oznaku državne tajne, kaže Јan Rosen ,profesor univerziteta u Stokholmu i predsjednik Švedskog udruženja za autorska prava.

U švedskom javnom TV servisu novinarstvo je potpuno odvojeno od politike ističe Oleg Karlson, urednik informativne i sportske redakcije Švedske televizije SVT. Građani vjeruju vijestima koje objavljuje Televizija i ako bi podlegli bilo kakvom uticaju izgubili bi kredibilitet. Politički predstavnici su svjesni da bi njihov eventualni uticaj na novinare mediji predstavili javnosti. Јedina vrsta pritiska u posljednje vrijeme dolazila je od ekstremnih grupa koje su pokušale da spriječe novinare u obavljanju posla.

Najvažnije je da infomacije budu dostupne javnosti, a dužnost novinara je da informiše javnost, potvrđuje poznati novinar Erik Palm sa višegodišnjim iskustvom u istraživačkom novinarstvu.

Palm je otkrio tajne fondove u Lihtenštajnu koji upravljaju kompanijom Ikea. Uz dokumentarni film o Ikea-i  široj javnosti je poznat i njegov dokumentarni film pod nazivom “Karema” koji govori o neprimjerenim metodama koje su provođene u domu za njegu starijih lica.

Švedska je, uz Holandiju i Norvešku, među najbolje rangiranim državama po slobodi medija u svjetskim i evropskim okvirima što potvrđuju i izvještaji organizacije Freedom House. Prva tri mjesta po slobodi medija u 2013. godini dijele Švedska, Norveška i Holandija, na četvrtom i petom mjestu su Finska i Belgija. Bosna i Hercegovina se nalazi na 105. mjestu što znači da je djelimično medijski slobodna.

Sloboda izražavanja i sloboda medija osnovni su stubovi dobrog upravljanja i političke odgovornosti u demokratskim društvima. Kako bi promovisala slobodne medije koji rade u skladu s najvišim etičkim i profesionalnim standardima, Evropska komisija  nedavno je  predstavila Smjernice za podršku medijskih sloboda i integritet medija u zemljama u procesu proširenja EU.