latinica  ћирилица
SVILEN KONAC | 31/07/2014 | 15:00

Običaji i vjerovanja u vezi sa ženidbom i udadbom

Smatralo se da je momak stasao za ženidbu kada su mu se pojavile garave nausnice, tj. kada mu počnu rasti brkovi, a djevojka je stasala za udaju kada joj porastu dojke...

 

Uobičajeno je bilo da se momak ženi kada odsluži vojsku, a djevojka se udavala već poslije napunjenih 16 godina. Ponegdje su mladi stupali u brak i ranije da se ne ispusti neka dobra prilika, dobar momak ili dobra djevojka ili dobra i bogata domaćinska kuća. Nekada su zbog potrebe za radnom snagom, golobrade momčiće ženili sa već odraslim i zrelim djevojkama, ali to je do danas već gotovo iskorijenjeno.
Ako je u kući bilo više sinova i kćeri, pazilo se da se prvo oženi najstariji sin i uda najstarija kćerka, pa redom po starini. Kada se uda starija sestra, onda se za mlađu govorilo: “Sada je ona na polici”, tj. na redu je da se uda. Ali, toga se nisu pridržavali uvijek ni u prošlosti, a pogotovu danas. Bilo je dosta slučajeva da prosioci dođu da prose najstariju sestru iz neke kuće, a isprose mlađu, jer se ona dopala mladoženji.
Roditelji su smatrali svojom najvećom obavezom da što bolje ožene svog sina ili udaju svoju kćer, zato se svadba djece smatra za najsrećniji dan u životu roditelja. Prije prosidbe dobro su se raspitivali o kući iz koje im je dolazila snaha ili kuda je odlazila kći. Smatralo se za veliki grijeh kuditi djevojku koja je stasala za udaju ili momka koji je dospio za ženidbu. Momci su nekada težili da se ožene iz drugog mjesta, da im supruga ne bi bila uticajem majke. Djevojka, opet više je voljela da se uda u svoje mjesto, da bi joj se majka našla radi savjeta i pomoći. Momak i djevojka, kad su bili stasali za ženidbu, odnosno udaju, na raznim seoskim i crkvenim saborima tokom ljeta prisluškivali su želje svoga srca a pomalo i savjete svojih roditelja i prijatelja i birali su sebi partiju za brak. Ono što se preko ljeta na zborovima pripremilo, to se s jeseni realizovalo.