latinica  ћирилица
SVILEN KONAC | 01/08/2014 | 14:58

Avgust

Avgust je osmi mjesec u godini i ima 31 dan. Ime mu je uvedeno šest godina prije rođenja Hrista, po rimskom caru Avgustu. Kako je nazvan po imperatoru, njegovo prethodno trajanje od 30 dana, produženo je za jedan dan, koji je oduzet februaru...

 

Kod Srba su se nekada koristili za njega i sljedeći nazivi: zarev, gumnik, gospođinski mjesec. Rusi, Bugari, Slovaci, Lužičani, Slovenci koriste isti naziv kao i Srbi, avgust. Hrvati ga nazivaju kolovoz, Poljaci sjerpen, Česi srpen, Ukrajinci serpen, Bjelorusi žniven. Prema pravoslavnom julijanskom kalendaru, u avgustu ima više praznika. Prvi je svakako sv. prorok Ilija, 2. avgusta, zatim Preobraženje Gospodnje, 19. avgusta. Tu je dvonedjeljni post posvećen Majci Božjoj, pred praznik njenog Uspenija, Velike Gospojine, 28. avgusta. Od manjih praznika, 8. avgusta slavi se Sv. prepodobnomučenica Paraskeva, u narodu nazvana Trnova Petka, 9. je Sv. velikomučenik Pantelejmon, 14. Iznošenje Časnog Krsta ili Makaveji, a 15. ljetnji Sv. Stefan.
Ovaj mjesec se naziva voćnim, jer je dospjelo uglavnom sve voće. Vjeruje se da se priroda, pa i vrijeme, preobražava na praznik Preobraženja. Do tog praznika se ne jede grožđe, a tog dana se u crkvama osvjećuju prvi vinogradski plodovi, pa se onda jedu, a negdje se prvo dijele za mrtve.
U avgustu prestaju najveće ljetnje žege, pa narod kaže: „Poslije Sv. Ilije, sunce je sve milije.“ Šta je naš narod još zabilježio o osmom mjesecu:
Poslije preobraženja se više ne kupa u rijekama.
Narodno iskustvo nas uči da ako na Preobraženje bude lijepo vrijeme, biće dobrog vina.
Ako u avgustu bude bilo kiše, biće više vina.
Ako mravi u avgustu nabacuju veće hrpe zemlje, slute jaku zimu.
Ako na Veliku Gospojinu bude vjetra, biće puno snijega na zimu.
Kod naroda postoji jedno lijepo vjerovanje. Obično poslije Velike Gospojine pojavljuje se svila koja leti kad je lijepo vrijeme. Smatra se da je to dio haljine Majke Božje, koja je, uznoseći se na Gospojinu na nebo, kidala dio po dio svoje odjeće, opraštajući se od naroda, ostavljala mu za spomen. Današnja svila koja leti, dio je tih ostataka.