latinica  ћирилица
SVILEN KONAC | 04/08/2014 | 14:56

Blažena Marija

Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blažena Marija, veoma poštovanu u Srba, posebno među ženama...

 

Blaga ili Blažena Marija spada u nepokretne praznike i iako nema “crveno slovo” u crkvenom kalendaru, toga dana se, kao ni na Ognjenu Mariju i Svetu Petku ništa ne radi u kući niti u polju. Marija Magdalena u Žitijima svetih pominje se kao “mironosica ravnoapostolska”, rodom je iz iz gorskih predjela Sirije, oko grada Magdale, zbog čega je i dobila ime Magdalena. U svojoj mladosti je bila grešnica, ali ju je Isus izbavio od grijehova, a kasnije je postala njegova učenica, pratila ga je i slušala njegove propovijedi. Zajedno s Presvetom Bogorodicom tugovala je pod raspetim Hristom na Golgoti i tri puta je posjetila njegov grob.
Prema jevanđeljima, poslije Vaskrsenja Gospod joj se dva puta javio, dok se u predanju tvrdi da je posjetila Rim, gdje je caru Tiberiju darovala crveno bojeno jaje i pozdravila ga riječima: “Hristos vaskrse!” (vjeruje se da je običaj farbanja vaskršnjih jaja vezan za ovaj događaj) i pred njim optužila Pontija Pilata, rimskog prokuratora u Јudeji, da je nepravedno osudio Isusa Hrista. Pilat je potom iz Јerusalima premješten u Galiju. Iz Rima je Marija Magdalena otišla u Efes gdje je pomagala Svetom Јovanu Bogoslovu u propovijedanju Јevanđelja.
Život je završila mirno u Efesu, a njene svete mošti kasnije su prenijete u Carigrad. Sahranjena, po predanju, u onoj istoj pećini, u kojoj i sedam mladića, čudotvorno uspavanih na stotine godina, po tom oživjelih, pa onda umrlih. Blizu Getsimanskog vrta nalazi se divan ruski hram posvećen Svetoj Mariji Magdaleni.
Blaga Marija je, po narodnom vjerovanju, sestra Svetog Ilije Gromovnika.