latinica  ћирилица
EU I MI | 10/09/2014 | 14:59

Samit NATO u Velsu

Lideri zemalja članica NATO održali su dvodnevni Samit 4. i 5. septembra 2014 godine u Njuportu u Velsu. Okupljanje svjetskih lidera u Velikoj Britaniji pratio je veliki interes međunarodne javnosti i medija među kojima je bila i ekipa RTRS. Dominantna tema Samita bila je ukrajinska kriza i nova strategija Zapada prema Rusiji te definisanje pozicije NATO kao najznačajnijeg faktora globalne stabilnosti.

Lideri zemalja članica NATO-a na samitu održanom 4. i 5. septembra 2014 u Njuportu odlučili da formiraju novu jedinicu od više hiljada vojnika na istoku Evrope s ciljem da se brzo osujeti moguća  „ruska pretnja” i te snage upute, ako bude potrebno, i u bitku s islamskim teroristima izvan Evrope.

Šefovi država i vlada NATO usvojili su Akcioni plan za spremnost kojim se, kako je saopštio generalni sekretar Atlantskog saveza Anders Fog Rasmusen, stvara ta  „udarna pesnica” kombinovanih pješadijskih, vazdušnih, pomorskih i specijalnih snaga u novim, nestalnim bazama na istoku Evrope.

Generalni sekretar je ocijenio da je  „bezbjednosno okruženje s kojim se suočava NATO manje predvidljivo nego ikad, Rusija napada Ukrajinu, nasilni ekstremisti su u usponu na Srednjem istoku, nestabilnost je sve veća na sjeveru Afrike”.

“ Vidimo najveći broj kriza od završetka Hladnog rata. Klima haosa izvan naših granica mogla bi imati direktne posljedice na nas. Samit u Velsu dolazi u kritično vrijeme i to je razlog zbog kojeg NATO treba da bude snažniji.“, rekao je Rasmusen.

NATO kao cjelina ne namjerava da krene u borbene vojne akcije u Iraku i Siriji, ali će, ako to zatraži iračka vlada, pružiti pomoć i obučiti iračke bezbjednosne snage da bi porazili islamske teroriste.

Vrata članstva u NATO otvorena su za sve zemlje, potvrđeno je i na sastanku šefova diplomatija država članica sa četiri zemlje aspiranta za članstvo Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Makedonijom i Gruzijom.

Bosna i Hercegovina kao zemlja partner NATO daje doprinos operacijama kolektivne bezbjednosti učešćem u misijama u Avganistanu i Iraku i time pokazuje posvećenost vrijednostima NATO. Da bi ostvarila pomak ka članstvu tj. aktivirala  Akcioni plan za članstvo (MAP)  potreban je politički dogovor o vojnoj imovini.

U izjavi za RTRS zamjenica ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić Babić istakla je da je na ovom skupu potvrđena politika otvorenih vrata NATO-a i da je primjećen napredak u reformi oružanih snaga BiH. Prema njenim riječima, potvrđena je spremnost učešća BiH u misiji ISAF u Avganistanu te je ocijenjeno da su oružane snage BiH pokazale spremnost i sposobnost u pomoći stanovništvu tokom majskih poplava. Lideri NATO-a saglasili su se da osnaže i fokusiraju razgovore s Crnom Gorom o njenom članstvu kojoj bi najkasnije do kraja 2015 godine mogao biti upućen poziv za pridruženje. Naredni Samit NATO biće održan 2016 godine u Poljskoj.

Izvještaje sa Samita NATO-a možete pogledati ovdje

Samit NATO u Velsu 1

Samit NATO u Velsu 2

Samit NATO u Velsu 3

Samit NATO u Velsu 4

AUDIO: Samit NATO u Velsu 1

AUDIO: Samit NATO u Velsu 2